Motivul pentru care chinezii își incendiază încălțămintea de la un brand celebru. Ce i-a revoltat pe oameni
Compania a emis un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația uigurilor, supuși la muncă forțată în Xianjiang. Mesajul producătorului de articole sportive și vestimentare a venit după ce UE, SUA, Marea Britanie și canada au impus sancțiuni oficialilor chinezi săptămâna aceasta pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. Ca răspuns, China a ripostat sancționând instituțiile și parlamentarii europeni.
„Suntem îngrijorați de rapoartele de muncă forțată în regiunea autonomă uigură Xinjiang (XUAR). Nike nu folosește produse provenite din XUAR și am confirmat cu furnizorii noștri că nu folosesc materiale din regiune", se arată în comunicatul Nike.
Mulți chinezi au reacționat negativ la acest mesaj și au scris pe rețelele de socializare că vor boicota Nike. De asemenea, au apărut filmări în care unele persoane incendiază încălțămintea sport cu celebrul logo al companiei americane. Filmările au adunat sute de mii de distribuiri.
"Mi-am ars toată încălțămintea Nike. Este o chestiune de mândrie națională. Nu vom fi umiliți", a spus un utilizator.
De asemenea, actorul chinez Wang Yibo și-a reziliat contractul cu Nike, după comunicatul privind situația din Xinjiang.
Ministerul de Externe al Chinei l-a convocat marți pe şeful delegaţiei Uniunii Europene la Beijing în semn de protest după ce blocul a impus sancţiuni împotriva unor oficiali chinezi pentru tratamentul aplicat musulmanilor de etnie uigură, relatează Agerpres.
Nicolas Chapuis a fost convocat luni pentru discuţii, a anunţat marţi ministerul chinez într-un comunicat. În timpul discuţiilor viceministrul de externe chinez Qin Gang a spus că măsurile punitive se bazează pe "minciuni şi informaţii false".
Sancţiunile sunt contrare realităţii şi raţiunii, iar UE nu este calificată să acţioneze ca un profesor de drepturi ale omului, a subliniat Qin Gang, citat în comunicat.
China îndeamnă UE să recunoască gravitatea greşelii sale, să o corecteze şi să pună capăt confruntării "pentru a nu face rău mai departe relaţiilor chino-europene", se adaugă în comunicat.
UE a sancţionat luni patru oficiali chinezi şi o entitate din regiunea Xinjiang (vest), vizându-i cu îngheţarea activelor şi interzicerea călătoriilor.
Acestea sunt primele astfel de sancţiuni împotriva Chinei de la masacrul din Piaţa Tiananmen în 1989.
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au impus propriile sancţiuni.
În câteva ore, Beijingul a răspuns cu o măsură de tipul "dinte pentru dinte", impunând sancţiuni împotriva a 10 europarlamentari şi patru instituţii europene, notează DPA.
În ultimii ani, sute de uiguri, kazahi şi hui au declarat că au fost deţinuţi în lagăre de internare în provincia Xinjiang ca parte a ceea ce observatorii afirmă că este o campanie guvernamentală de asimilare forţată a minorităţilor etnice.
Potrivit guvernului chinez, lagărele - unde se estimează că au fost deţinute peste 1 milion de persoane din 2017 - sunt "centre de educaţie profesională" pentru a eradica extremismul şi terorismul.