De ce oamenii care mâncau cu linguri de aluminiu erau priviți cu invidie de cei care foloseau linguri de aur, în Rusia
Your browser doesn't support HTML5 video.
În zilele noastre, lingura este un obiect banal, însă, de-a lungul timpului, a fost obiect de cult și simbol al bogăției, la mesele celor cu dare de mână.
Multe dintre cele mai interesante sau frumoase linguri din lume se află într-un muzeu din Rusia. Găsim aici peste 5.000 de exponate, aduse din 80 de țări.
Jumătățile de nucă și scoicile au reprezentat, am putea spune, geneza lingurilor, acum mii de ani. Însă cele mai vechi linguri în forma cunoscută în zilele noastre - pe care le găsim în acest muzeu din vestul Rusiei - datează din secolele al 7-lea și al 9-lea înainte erei noastre.
Sunt din metal și, pe coada lor, oamenii de atunci au desenat animale sacre.
Larisa Rogova, ghid muzeu: ”Aceste linguri nu erau folosite în fiecare zi, ci doar la ocazii speciale, în timpul anumitor ceremonii - inițierea băieților înainte de a pleca la luptă, la nunți sau la moartea unor conducători. Se credea că aceste linguri pot hrăni spiritele și le pot calma”.
Odată cu trecerea timpului, lingurile au devenit adevărate opere de artă. Erau fabricate din metale pretioase, în special argint, și folosite pentru a savura dulcețurile, mierea ori salatele din fructe.
Muzeul are 15.000 de vizitatori anual
La începutul secolului al 19-lea însă, lingurile au început să fie făcute din aluminiu, un metal scump la acea vreme.
Larisa Rogova, ghid la Muzeul Lingurilor: ”Producția a fost atât de mică, iar costurile erau uriașe, astfel că aluminiul devenise atunci mai scump decât aurul. Primele tacâmuri din aluminiu au fost realizate de un bijutier, special pentru împăratul francez Napoleon al III-lea. La cină, familia împăratului folosea lingurile de aluminiu, în timp ce curtenii îi priveau cu invidie pentru că ei foloseau doar linguri din argint, placate cu aur”.
Pentru că muzeul se află în orașul Nytva, unde cândva se fabricau linguri, vizitatorii pot afla și cum au evoluat de-a lungul timpului metodele prin care sunt realizate aceste obiecte. Sunt în jur de 40 de tehnici.
Larisa Rogova: ”Procesul arată astfel: aici se așază partea goală, apoi presa coboară și dă lingurii forma dorită”.
Sunt expuse aici și linguri decorative sau folosite cândva în fierării, precum aceasta, care cântărește aproape 6 kilograme.
Cu ajutorul ei era turnat metalul încins în matrițe. Muzeul se poate lăuda cu aproximativ 15.000 de vizitatori anual.