Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moscova denunță noi provocări din partea Washingtonului: „A devenit practic parte în conflictul din Ucraina”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dotarea Ucrainei cu sisteme de apărare Patriot poate antrena „consecințe imprevizibile" și amenință securitatea globală, susține Ambasada Rusiei la Washington.

Avertismentul intervine în contextul în care la Washington pare iminentă livrarea către ucraineni a bateriilor Patriot și a altor echipamente electronice avansate. De asemenea, Ministerul rus de Externe îi acuză pe americani că avizează și ghidează atacurile lansate de ucraineni, atât în zonele ocupate de ruși, cât și asupra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

În ultimele ore, forțele ucrainene au bombardat orașul Donețk, aflat sub control rușilor. Ar fi cel mai mare atac din ultimii 8 ani, susțin autoritățile-marionetă instalate acolo de Moscova. Potrivit primarului Alexei Kulemzin, fortele Kievului ar fi tras „patruzeci de rachete". Și Melitopol, oraș ocupat de ruși încă de la începutul războiului, a fost atacat de armata ucraineană pentru a doua oară în ultima săptămână.

Bază aeriană rusă din Kursk, lovită de o dronă

A fost însă o noapte agitată și în Rusia. O bază aeriană rusă din Kursk a fost lovită de o dronă, iar alte atacuri ucrainene au vizat o rafinarie din Angarsk - Siberia, o subsidiară a Rosneft, cel mai mare producător de petrol rus.

Explozia a fost urmată de un incendiu masiv, întins pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați.

Citește și
vladimir putin, sanctiuni, rusia
Putin anunță că Rusia va combate sancțiunile prin schimbarea fluxurilor comerciale și energetice

Aceste acțiuni se adaugă altor presupuse acte de sabotaj, de pildă incendiile neobișnuit de frecvente care afectează diverse sedii ori clădiri din Rusia.

Numai săptămâna trecută, în patru zile, incendii suspecte au mistuit două mall-uri din Moscova.

Potrivit postului Sky News, care citează un oficial occidental, sub acoperirea anonimatului, aliații din NATO analizează modul în care poate fi accelerată rezistența Ucrainei, oferindu-i un „avantaj decisiv”, fără a trece la ofensiva împotriva Rusiei. Mai mult, n-ar exista „linii roșii” cu privire la ceea ce ar putea fi furnizat Ucrainei, în condițiile în care rachetele rusești bombardează infrastructura civilă.

Rusia arată cu degetul spre SUA

În acest context, The Washington Post scrie că administrația Biden plănuiește să trimită Ucrainei nu doar sisteme Patriot, ci și echipamente electronice avansate care transformă munițiile aeriene neghidate în „bombe inteligente", capabile să lovească poziții militare rusești cu un grad ridicat de precizie. De pildă, radare rusești.

Sistemele HIMARS și NASAMS livrate de americani s-au dovedit esențiale pentru anihilarea liniilor de aprovizionare ale rușilor. În replica, Moscova denunță noi provocări din partea Washingtonului.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe: „Washingtonul a devenit practic parte în conflict, dată fiind asistența militară abundentă oferită Ucrainei, iar transferul unor echipamente sofisticate (Patriot - n.r.), care necesită luni de instructaj, ar echivala cu o implicare și mai amplă a armatei americane în ostilități și ar putea antrena consecințe”.

Pe fondul acestor discuții, de Ziua forțelor militare strategice, rușii au scos în față, ostentativ, arsenalul atomic.

Ministerul Apărării de la Moscova a prezentat imagini cu o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars, adusă într-un siloz de lansare, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina. Racheta este una dintre cele mai puternice din arsenalul rusesc și a fost creată ca răspuns direct la scutul anti-rachetă desfășurat de americani în mai multe state europene, inclusiv în România.

În condițiile în care ucrainenii tocmai au anunțat descoperirea în Herson a unor camere de tortură pentru copii, un deputat rus și-a permis o remarcă sinistră, la un eveniment dedicat Crăciunului.

Oleg Nilov, deputat rus: „Un băiețel din Kiev, Vova, visează rachete. Vova, o să primești rachete, ai răbdare... E o glumă, bineînțeles. Fără comentarii”.

Încă de la declanșarea invaziei, rușii se încăpățânează să susțină că nu lovesc zone rezidențiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult