Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moscova, cu ochii pe Suedia și Finlanda. Lavrov: Nu dorim un război în Europa, dar Vestul presează Rusia; trageți concluzia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul britanic, Boris Johnson, a oferit Suediei şi Finlandei sprijinul deplin al Marii Britanii în cazul unei agresiuni militare asupra celor două ţări.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Ambele iau în considerare aderarea la NATO. Finlanda ar putea anunța chiar în această dimineață dacă a decis să înceapă procesul de aderare, iar Suedia îi calcă pe urme.

Premierul britanic este într-o vizită de 24 de ore în Suedia şi Finlanda. Deja a semnat o declaraţie comună de securitate cu Suedia, prin care garantează sprijinul Marii Britanii în caz de agresiune militară.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Trebuie să subliniez faptul că, dacă Suedia ar fi atacată şi ar veni la noi pentru ajutor şi susţinere, noi le-am oferi asta. Dar ţine de Suedia să ne solicite ajutorul şi să explice clar ce ajutor e necesar”.

Citește și
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor din 11 mai. Peste 40 de blindate rusești, distruse când treceau râul Doneț
Război în Ucraina, sinteza evenimentelor din 11 mai. Peste 40 de blindate rusești, distruse când treceau râul Doneț

De cealaltă parte, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că ţara sa ia în calcul toate opţiunile posibile, iar aderarea la NATO e una dintre variantele care se află pe masa discuţiilor.

Magdalena Andersson, premierul Suediei: „În timpul acestui proces, am avut discuţii cu mai multe ţări, despre cum văd această perioadă gri din momentul aplicării la NATO şi până când vom fi membri cu drepturi depline. Am primit asigurări din partea mai multor state”.

Președintele Finlandei: Dacă aderăm la NATO, Rusia va fi de vină pentru asta

Din Suedia, premierul britanic a ajuns în Finlanda, unde s-a întâlnit cu preşedintele ţării. Şi aici, şeful executivului de la Londra a dat asigurări că Regatul va proteja Finlanda în cazul în care decide aderarea la NATO.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Din nordul îndepărtat până la Marea Baltică şi dincolo de ea, forţele noastre armate se vor antrena, vor opera şi vor participa la exerciţii împreună, capacităţile noastre de apărare şi securitate vor deveni una, formalizând astfel promisiunea că vom veni întotdeauna unii în ajutorul celorlalţi”.

Sauli Niinistö, președintele Finlandei: „Dacă întrebaţi cum văd ruşii aderarea Finlandei... Ei bine, dacă o să aderăm la NATO, răspunsul meu este că ei sunt de vină pentru asta. Să se uite în oglindă”.

Susţinerea publică pentru aderarea la NATO a crescut foarte mult, atât în Suedia, cât şi Finlanda, de când Rusia a invadat Ucraina. Ambele ţări aveau o lungă istorie a neutralităţii pe timp de război. Iar organizaţia Nord-Atlantică e gata să le accepte ca membri deplini.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Dacă decizia pentru aderare va fi pozitivă, noi vom răspunde pozitiv. Vedem că, practic pe fiecare front, preşedintele Putin întâmpină opoziţie faţă de intenţiile sale iniţiale. Spera că va slăbi NATO. Are un NATO puternic. Suntem mai puternici ca niciodată. Şi, la ce se aştepta cel mai puţin, a fost această bravă şi curajoasă rezistenţă a poporului ucrainean”.

La rândul său, Kremlinul a avertizat că vor fi consecinţe dacă Suedia şi Finlanda intră în NATO.

Serghei Lavrov, ministrul rus al Apărării: „Dacă sunteți îngrijoraţi de perspectiva unui război în Europa, noi nu ne dorim deloc acest lucru, dar vă atrag atenția asupra faptului că Occidentul este cel care insistă constant că Rusia trebuie învinsă, în această situație. Trageţi voi concluziile”.

Zelenski a criticat din nou Occidentul

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat reacţia internaţională în faţa invaziei ruseşti: „Cum de a fost posibil, de ce nicio instituţie globală sau europeană nu reuşeşte să oprească acest război? Putem găsi răspunsuri la această întrebare, pentru că această intrebare este despre noi şi despre Europa şi despre cum vom trăi mai departe”.

Până când instituţiile internaţionale vor lua o decizie, Senatul Republicii Cehe a adoptat o rezoluţie prin care cataloghează crimele de război ale ruşilor în Ucraina drept genocid. Cu o zi în urmă, şi parlamentul lituanian a votat, în unanimitate, în favoarea declarării Rusiei drept stat terorist, iar acţiunile ruşilor în Ucraina drept genocid.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult