Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Momentul în care o rachetă, fără focoasă, pică pe o șosea din Kiev. Cei care se aflau în trafic scapă la limită

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia pierde inițiativa și se vede, tot mai des, în situația de a reacționa la atacurile Ucrainei, atrag atenția serviciile de informații militare din Marea Britanie.

Atacul cu drone de la periferia Moscovei arată că apărarea rusă este copleșită. Dacă adaugăm atacurile repetate din Belgorod, impresia este că Putin pierde controlul asupra propriului teritoriu, mai spun experții britanici. Între timp, continuă să apară noi imagini cu atacurile recente asupra Ucrainei.

O înregistrare video realizată la începutul acestei săptămâni a suprins momentul în care o rachetă, fără focoasă, pică pe o șosea din Kiev. Cei care se aflau în trafic au scăpat, la limită. Modul în care a căzut sugerează că a fost interceptată înainte de a lovi ținta.

Oficialii ucraineni spun că forțele rusești au intensificat bombardamentele în zona Kupiansk din Harkov, unde linia de front s-a mișcat foarte puțin din toamnă anului trecut.

În schimb, în Soledar, unde trupele Kremlinului aveau un avantaj, lucrurile se schimbă acum radical.

Soldat ucrainean: "În momentul de față, soldații ruși stau în tranșee sau se îndreaptă spre pozițiile noastre, dar noi încercăm să-i respingem. Lucrăm cu coordonatele care ne-au fost date. Toate țintele sunt distruse complet. Spuneți doar unde și vom ataca".

Pe de altă parte, noi imagini filmate în Bahmut arată orașul în ruină. De miercuri, mercenarii Wagner au început să se retragă din localitate, urmând să facă schimb pozițiile cu soldați ruși. Tranziția ar urma să se încheie pe 5 iunie. Grupul paramilitar condus de Evgheni Prigojin a anunțat pe 20 mai că a cucerit în totalitate orașul Bahmut.

Dar Kievul insistă că forțele sale dețin în continuare controlul asupra unei mici părți. Doar 500 de localnici mai sunt acolo, față de de 70.000 câți erau înainte de război.

Aflat la un summit în Slovacia, președintele Franței a cerut garanții de securitate pentru Ucraina, în perspectiva aderării ei la NATO.

Membrii alianței se vor întâlni luna viitoare la Vilnius, pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la NATO, un obiectiv încă îndepărtat câtă vreme războiul cu Rusia e în derulare.

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Dacă dorim să rezistăm în fața Rusiei, dacă vrem să fim credibili în fața ucrainenilor, trebuie să-i dăm Ucrainei mijloacele necesare pentru a preveni orice nouă agresiune și să o includem într-o arhitectură de securitate credibilă".

Aseară, administrația de la Washington a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 300 de milioane de dolari, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult