Momentul în care o rachetă explodează imediat după lansare, în Japonia. De cine a fost fabricată | VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Compania Space One, cu sediul la Tokyo, îşi propusese să devină prima firmă privată japoneză care reuşeşte să plaseze cu succes un satelit pe orbită.
Racheta sa Kairos, cu combustibil solid, înaltă de 18 metri, a decolat de pe rampa de lansare proprie a startup-ului din prefectura Wakayama, în vestul Japoniei, transportând un mic satelit guvernamental de testare.
La câteva secunde după lansare, însă, racheta a erupt într-o minge de flăcări, iar fumul negru a umplut zona rampei de lansare. Resturi în flăcări au fost văzute căzând pe pantele munţilor din jur, în timp ce aspersoarele au început să pulverizeze apă.
„Lansarea primei rachete Kairos a fost executată, dar am luat măsura de a anula zborul", a declarat Space One într-un comunicat, adăugând că „detaliile sunt în curs de investigare".
Eşecul marchează o lovitură pentru eforturile Japoniei de a intra pe piaţa potenţial lucrativă a lansărilor de sateliţi.
Guvernul doreşte să evalueze dacă poate lansa rapid sateliţi mici şi temporari atunci când şi dacă sateliţii săi de spionaj existenţi se defectează.
Se spera ca Kairos să plaseze satelitul pe orbită la aproximativ 51 de minute după lansare.
Space One a fost înfiinţată în 2018 de către o echipă de mari întreprinderi tehnologice japoneze, printre care Canon Electronics, IHI Aerospace, firma de construcţii Shimizu şi Banca de Dezvoltare a Japoniei, deţinută de guvern.
În iulie anul trecut, un alt motor de rachetă japonez a explodat în timpul unui test la aproximativ 50 de secunde după aprindere.
Epsilon S, cu combustibil solid, era o versiune îmbunătăţită a rachetei Epsilon, a cărei lansare eşuase în luna octombrie a anului trecut.
Locul de testare din prefectura nordică Akita a fost cuprins de flăcări, iar o coloană uriaşă de fum gri s-a ridicat pe cer.
Defecţiunea a survenit după ce, în martie 2023, Tokyo a asistat la a doua încercare de lansare a rachetei sale de ultimă generaţie H3, care a eşuat după decolare.
Luna trecută, însă, agenţia spaţială japoneză a închinat cu succes lansarea noii sale rachete emblematice, H3, după ani de întârzieri şi două încercări anterioare eşuate.
H3 a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, stârnind aplauze şi urale la centrul de control al JAXA.
Aceasta a fost prezentată ca fiind un rival pentru Falcon 9 de la SpaceX şi ar putea într-o zi să livreze încărcături către baze de pe Lună. În ianuarie, Japonia a reuşit să aterizeze cu succes o sondă fără pilot pe Lună - deşi într-un unghi ciudat - devenind astfel a cincea ţară care reuşeşte o "aterizare uşoară" pe suprafaţa lunară.