Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moment istoric în Ungaria: Partidul lui Orban, învins la alegerile din Budapesta

Your browser doesn't support HTML5 video.

FIDESZ, partidul național-conservator al premierului Viktor Orban, a fost învins la alegerile locale din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga.

Este prima înfrângere pentru Orban în 10 ani, timp în care a dominat scena politică a Ungariei.

Opozantul Gergely Karacsony l-a depășit cu mai bine de 5 procente pe rivalul său, actualul primar al capitalei ungare, susținut de FIDESZ. Acesta era în funcție, la fel ca Viktor Orban, din 2010.

Gergely Karacsony, primarul ales al Budapestei: „Este victoria locuitorilor Budapestei, care au luptat să-şi recâştige oraşul. O victorie care arată că întotdeauna realitatea şi adevărul înving minciunile. Budapesta va fi ecologica şi liberă. Vom readuce Budapesta în Europa”.

Pentru acest scrutin local, cucerirea Capitalei a fost obiectivul cel mai ambiţios al adversarilor lui Viktor Orban. Karacsony a comparat bătălia pentru Budapesta cu alegerile locale din Istanbul, din martie, acolo unde candidatul opoziției a reușit o victorie simbolică împotriva partidului lui Recep Tayyip Erdoan, chiar și după reluarea scrutinului.

Citește și
Pe autostrada promisiunilor, A3, Bucureşti - Borş
Autostrada Cioturilor. Constructorii români s-au "înfrăţit" cu cei maghiari

Opoziția conduce în mai multe orașe mari ale Ungariei, în timp ce FIDESZ și-a păstrat numeroase orașe mici şi localităţile rurale. Rezultatul nu-l va afecta pe termen scurt pe Viktor Orban la nivel naţional, deoarece FIDESZ are majoritate în parlament, iar guvernul este susţinut de o economie puternică şi o retorică anti-imigraţie.

Andrea Virag, director al Republikon Institute Strategy: „Primăria Budapestei este postul pentru care votează direct cel mai mare număr de cetăţeni. Aşadar, câştigătorul are o legimitate sporită. Este o victorie de o uriaşă însemnătate simbolică şi va influenţa pozitiv starea de spirit şi motivaţia politicienilor din opoziţie şi ale susţinătorilor opoziţiei”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult