Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moldova consideră inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranității fostelor republici sovietice

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova consideră absolut inacceptabilă contestarea de către un ambasador chinez a suveranităţii fostelor republici componente ale Uniunii Sovietice.  

”Suntem miraţi să auzim aceste declaraţii ale ambasadorului chinez în Franţa care a pus sub semnul întrebării suveranitatea ţărilor care şi-au declarat independenţa în 1991.

Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice, Republica Moldova şi Republica Populară Chineză şi-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc şi sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială", arată un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Remarcile diplomatului chinez au fost condamnate şi de Franţa, Estonia, Letonia şi Lituania.

Ambasadorul Chinei în Franța a spus că statele rezultate din destrămarea URSS nu sunt suverane 

Citește și
Oleksii Reznikov
Mesajul pe care Ucraina l-a transmis României. „Războiul ameninţă toate ţările de la Marea Neagră”

Aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului de externe francez, Catherine Colonna, să îl declare persona non grata pe ambasadorul chinez la Paris, Lu Shaye.

Acesta afirmase la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu acordat televiziunii franceze de ştiri LCI, că peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, face parte din Rusia şi a fost oferită Ucrainei de fostul lider sovietic Nikita Hruşciov.

Mai mult, el a susţinut că statele formate după destrămarea URSS nu au statut de ţări suverane, deoarece niciun acord internaţional nu precizează această situaţie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult