Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Modificare dramatică a vulcanului din Indonezia care a erupt săptămâna trecută. FOTO

Vulcanul indonezian Anak Krakatoa a pierdut două treimi din înălțime și până la trei sferturi din volum, ca urmare a erupțiilor din urmă cu o săptămână. 

La acel moment, milioane de metri cubi de roci şi fragmente au ajuns în mare, provocând un tsunami devastator, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Centrul pentru vulcanologie şi gestionarea dezastrelor geologice (PVMBG) din Indonezia a precizat sămbătă că, pe baza analizei vizuale realizate de cercetătorii săi, înălţimea vulcanului este acum de 110 metri deasupra nivelului mării, în scădere cu 228 de metri.

Seria de erupţii vulcanice a fost urmată, la 22 decembrie, de un tsunami care a ucis peste 420 de persoane şi a dus la evacuarea a zeci de mii de persoane din zonele de coastă din strâmtoarea Sunda între insulele Java şi Sumatra.

PVMBG a mai precizat că vulcanul a pierdut între 150 şi 180 de milioane de metri cubi din volum, iar acum măsoară doar între 40 şi 70 de milioane de metri cubi.

Citește și
sat distrus de tsunami în Indonezia
Tsunami în Indonezia. Bilanţul a crescut: 429 de morţi şi 1.500 de răniţi

Anak Krakatoa, „copilul lui Krakatoa'' a început să se formeze în adâncurile mării în 1927 din fragmente provenite de la erupţia uriaşă a vulcanului Krakatoa din 1883, care a generat un tsunami de 30 de metri înălţime.

Vulcanul a început să se ridice din apă în 1929 şi a continuat să se înalţe până la 338 de metri deasupra nivelului mării, aşa cum arătau măsurătorile din septembrie 2018.

Gradul de alertă în regiunea vulcanului a fost ridicat la al doilea cel mai înalt nivel, iar autorităţile au extins zona cu acces restricţionat în jurul vulcanului de la o rază de trei kilometri, la una de cinci kilometri.

Vulcanul a continuat să expulzeze coloane de cenuşă de până la trei kilometri în atmosferă, direcţionate de vânt către nord-est, departe de zonele urbane din provincia Banten.

Potrivit agenţiei, care a luat în calcul starea actuală a vulcanului, şansele de producere a unui tsunami sunt minime, iar acestea ar putea creşte doar dacă au loc mişcări de-a lungul faliilor din adâncul strâmtorii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult