Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misiunea agenţiei nucleare a ONU pentru a analiza activitatea la centrala nucleară Zaporojie, împiedicată de Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost noi explozii, marți dimineață, în Crimeea, la o bază militară rusă. Deocamdată, Ucraina nu a confirmat că s-ar afla în spatele atacului.

Noi bombardamente au fost înregistrate marți și la Zaporojie, iar Rusia și Ucraina continuă să se acuze reciproc. Deocamdată, Federația Rusă nu a permis accesul în zona unei echipe a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), pe motiv că deplasarea nu e "sigură".

Sunt imagini filmate marți dimineață în nordul peninsulei Crimeea. Focul uriaș a fost la un depozit de muniție al rușilor. Cel puțini doi civili au fost răniți, iar un sat din apropiere a fost evacuat.

Bombardamente au fost și în regiunea Donețk, ocupată de ruși.

Cinci cetățeni străini, judecați într-un tribunal din Donețk

Atacurile au loc după ce luni, cinci cetățeni europeni, trei britanici și doi suedezi, capturați în luptă alături de ucraineni, au fost judecați într-un tribunal din Donețk, administrat de separatiștii susținuți de Kremlin.

Citește și
serghei soigu, rusia, nuclear
Serghei Şoigu anunță că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Dylan Healy, cetățean britanic: „Cei din Donețk au schimbat părți din mărturia mea, pentru a obține infracțiunile de care încearcă să mă acuze”.

Inculpații sunt acuzați ca fiind mercenari și riscă pedeapsa cu moartea.

Pe de altă parte, bombardamentele recente din jurul centralei de la Zaporojie stârnesc o tot mai mare îngrijorare pe plan internațional.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA: „Suntem în continuare îngrijorați de operațiunile militare în desfășurare în interiorul sau în apropierea instalațiilor nucleare pașnice din Ucraina. Am solicitat Rusiei să returneze Ucrainei controlul deplin asupra centralei nucleare din Zaporojie”.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU: „În strânsă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, secretariatul ONU a evaluat că dispune de capacitatea logistică și de securitate în Ucraina pentru a putea sprijini orice misiune a inspectorilor AIEA la centrala nucleară Zaporojie prin Kiev, dar trebuie ca autoritățile ucrainene și ruse să fie de acord”.

Recent au existat dezacorduri cu privire la cum ar putea arăta o rută de călătorie pentru inspectorii internaționali. Orice misiune a agenţiei nucleare a ONU pentru a analiza activitatea la centrala nucleară nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova.

Iar Ucraina nu ar permite o misiune care să treacă exclusiv printr-un teritoriul ocupat de ruşi, cum ar fi peninsula Crimeea.

Kievul susține că a distrus o bază a mercenarilor din Wagner

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Soldații ruși ascund muniție și echipament chiar în clădirile centralei, care este de facto minată. Dacă prin acțiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecințele ar putea să îi lovească pe cei care, pentru moment, tac”.

În schimb, armata ucraineană anunța, luni, că a distrus cu rachete o bază a grupării paramilitare Wagner, în orășelul Popasna din regiunea Luhansk. Potrivit unor surse, până la 100 de mercenari ruși și-ar fi pierdut viața în atac. Poziția bazei ar fi fost dată de gol de un blogger rus, care ar fi postat o fotografie cu un indicator stradal. După atac au apărut zvonuri potrivit cărora inclusiv patronul grupării Wagner, oligarhul rus Serghei Prigojin, ar fi murit în explozii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult