Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mișcări pe plan diplomatic. Delegațiile de la Kiev și Moscova se vor întâlni săptămâna aceasta în Turcia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mercenarii ruși susțin că au preluat controlul asupra orașului Soledar, din estul Ucrainei și vor anunța miercuri numărul prizonierilor.  

Informația nu a fost confirmată și de tabăra adversă. În schimb, armata ucraineană spune că se pregătește pentru un posibil atac asupra Kievului dinspre Belarus.

Sunt mișcări și pe plan diplomatic. Delegațiile de la Kiev și Moscova se vor întâlni săptămâna aceasta în Turcia - oficial, pentru a discuta probleme umanitare și un nou schimb de prizonieri.

Se duc în continuare lupte crâncene în suburbiile din Soledar, în estul Ucrainei. Mercenarii din trupele Wagner au dat publicității o înregistrare video, în care susțin că au preluat controlul asupra clădirii administrative din centrul orașului.

"E doar propagandă", spun soldații ucraineni.

Soldați ucraineni: "Le ținem piept. Nu ne vom părăsi pozițiile. Vom lovi inamicul și nu îl lăsăm să avanseze niciun centimetru".

Căderea acestei localități ar permite trupelor rusești să încercuiască orașul Bahmut, aflat în apropiere.

O mare miză tactică este controlul tunelurilor dezafectate, de 200 de kilometri lungime, ale unei mine de sare aflate între cele două localități. Rusia ar putea folosi accesul la rețeaua de tuneluri, să pătrundă pe teritoriul controlat de Ucraina.

În tot acest timp, eroismul şi spiritul de sacrificiu al medicilor ucraineni este cu adevărat impresionant. Chirurgii militari operează la doi paşi de prima linie a frontului.

Kostnyantyn Vasylkevich, medic: "Suferim pierderi grele şi ne doare când nu-i putem salva pe soldaţi".

Între timp, în Ucraina, a ajuns marți șefa diplomației germane. Annalena Baerbock a mers în Harkov, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Demnitarul german a anunțat livrări suplimentare de armament către țara aflată în război plus un ajutor suplimentar de reconstrucție, de 40 de milioane de euro. Jumătate din sumă va fi trimisă Kievului pentru achiziţia de generatoare pe timpul iernii și pentru curățarea terenurilor minate.

Pe de altă parte, ministrul rus al apărării dă asigurări că armata se va folosi de experienţele din Ucraina pentru a-şi îmbunătăţi pregătirea de luptă. Serghei Soigu a subliniat că Rusia va continua să-și dezvolte "triada" nucleară, formată din rachete balistice, submarine și bombardiere strategice.

Șoigu: "Pentru că scutul nuclear este cel care ne garantează suveranitatea şi integritatea teritorială. De asemenea, vom spori capacităţile de luptă ale Forţelor Aerospaţiale".

Multe vorbe mari, dar, la câte dovezi există despre dotarea precară a trupelor ruseşti, e greu de luat în serios promisiunile oficialilor.

Șoigu: "La fel de important este să modernizăm echipamentele şi uniformele tactice până la cel mai înalt nivel poosibil. Soldaţii noştri trebuie să aibă dotări moderne, confortabile şi solide. E nevoie să ne îmbunătăţim controlul asupra sistemelor şi comunicaţiilor. Pentru asta vom apela la Inteligenţa Artificială".

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Regimul de la Moscova vrea o altă Europă. Vrea să aibă sub control țările vecine și vede democrația și libertatea ca pe o amenințare".

NATO și Uniunea Europeană promit mai mult ajutor militar pentru Ucraina. Noi discuții vor avea loc săptămâna viitoare, în Germania.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult