Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul de externe al Ungariei: Invitarea Ucrainei la reuniunea NATO de la Bruxelles subminează „unitatea Alianţei"

Decizia de a invita Ucraina la o reuniune a miniştrilor de externe din NATO „subminează principiul unităţii Alianţei", potrivit ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.  

Ungaria susține că nu doreşte sub nicio formă ca NATO să devină un bloc anti-China, arată hirado.hu, CNN și news.ro.  

Ministrului de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a făcut aceste afirmații după o reuniune a miniştrilor de externe ai NATO care a avut loc, marţi, la Bruxelles pentru a marca aderarea Finlandei la NATO.

La reuniune a fost invitat și ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, chiar dacă Ucraina nu este membră a NATO.

„Ungaria speră că nimeni nu va pune la îndoială validitatea deciziei anterioare a Alianţei prin care se declara că NATO nu va fi parte la războiul care are loc în ţara noastră vecină. Trebuie făcut totul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia", a declarat Szijjártó.

Citește și
mistret
Șocul trăit de o familie din Ungaria. Au găsit un animal sălbatic în piscina casei

De asemenea, Budapesta a transmis că nu doreşte sub nicio formă ca NATO să devină un bloc anti-China, afirmând că în locul rivalităţii este nevoie de o cooperare reciproc avantajoasă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului, în cadrul conferinţei de presă care a urmat reuniunii, ministrul a prezentat poziţia Ungariei cu privire la punctul de pe ordinea de zi referitor la China şi a spus că relaţia nu trebuie descrisă ca fiind una de natură militară.

„De fapt, cu cât descriem mai puţin această cooperare ca fiind o relaţie militară, cu atât mai bine. Nu dorim ca NATO să devină un bloc anti-China. Nu vedem rostul rivalităţii, nu vedem logica acesteia şi nu vedem ce poate ieşi bun din ea. Nu am intrat şi nici nu vrem să intrăm în vreo competiţie care să creeze o astfel de concurenţă de sistem între China şi Europa sau între China şi Ungaria ", a spus el.

„Noi credem în conectivitate, în crearea şi menţinerea legăturilor, mai degrabă decât în formarea de blocuri", a punctat el.

Ministrul Szijjarto a dat şi un exemplu: deciziile politice luate la Bruxelles vor necesita o reînnoire revoluţionară a industriei auto, o industrie esenţială pentru viitorul economiei europene, deoarece va necesita investiţii de zeci de miliarde de euro şi o reorganizare a strategiei viitoare a celor mai mari companii auto din Europa de Vest.

Ministrul a mai spus că, deşi continentul a făcut dezvoltările necesare pentru a produce maşini electrice, nu a construit capacitatea de a produce baterii electrice, care se află în principal în mâinile companiilor chineze din acest sector.

"Aşadar, toţi cei care cer o separare între economia chineză şi cea europeană riscă să dea o lovitură uriaşă economiei europene", a avertizat el pledând pentru o consolidare a cooperării cu China.

China, ca şi Rusia, are investiţii importante în Ungaria, iar Budapesta a fost suspectată de multe ori că este un cal troian al Beijingului în Europa, notează CNN.

Szijjarto a vorbit şi despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina, despre care a spus că ar putea fi un bun punct de plecare pentru negocierile internaţionale.

„Am dori să vedem că negocierile de pace încep cât mai curând posibil, cu o încetare a focului cât mai curând posibil, deoarece cu cât mai curând va fi o încetare a focului, cu atât mai multe vieţi putem salva în Ucraina", a arătat şeful diplomaţiei ungare.

Ungaria a fost, de departe, cel mai apropiat aliat al Kremlinului dintre toate țările europene, menţionează CNN. După ce Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina anul trecut, premierul ungar s-a arătat reticent în ceea ce priveşte impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei.

De asemenea, şeful de cabinet al lui Orbán a declarat recent că Ungaria nu l-ar aresta pe Vladimir Putin, în ciuda faptului că există un mandat de arestare pe numele lui emis de Curtea Penală Internaţională.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult