Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Miliardarul Roman Abramovici, considerat ”oligarhul lui Putin”, sancționat de Marea Britanie

Proprietarul echipei Chelsea, Roman Abramovici, a fost sancționat de Marea Britanie ca parte a răspunsului guvernului britanic la invazia Rusiei în Ucraina.

Potrivit BBC News, el este unul dintre cei șapte oligarhi care vor fi loviti cu noi sancțiuni, inclusiv înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

Pe listă mai figurează miliardarii Igor Sechin și Oleg Deripaska, ambii văzuți ca aliați ai lui Vladimir Putin.

Premierul Boris Johnson a spus că „nu pot exista adăposturi sigure” pentru cei care au susținut invazia.

"Sancțiunile de astăzi sunt cel mai recent pas în sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean. Vom fi nemiloși în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani", a spus Johnson.

Guvernul Marii Britanii a fost presat să îl sancționeze pe Abramovici, care a spus că a luat „decizia dificilă” de a vinde Chelsea la începutul acestei luni.

Citește și
Roman Abramovich
Miliardarul rus Roman Abramovich face parte din delegația Ucrainei în negocierile cu Rusia pentru încetarea focului

Abramovici, în vârstă de 55 de ani, ar avea legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, însă el a negat.

Guvernul spune că Abramovici, care are o avere netă estimată la 9,4 miliarde de lire sterline, este „unul dintre puținii oligarhi din anii 1990 care și-a menținut proeminența sub Putin”.

Noile sancțiuni îi vor îngheța lui Abramovici activele și vor fi  interzise ”tranzacțiile cu persoane fizice și întreprinderi din Regatul Unit”, a precizat Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Marii Britanii într-un comunicat. De asemenea, miliardarul nu va mai avea voie să intre în Marea Britanie.

Potrivit CNN, care citează guvernul Marii Britanii, Chelsea va primi o licență specială pentru a continua „să-și îndeplinească programele și să desfășoare afaceri cu fotbalul” -- inclusiv plata jucătorilor și a personalului clubului -- dar anumite acțiuni nu vor fi permise, cum ar fi cumpărarea și vânzarea de jucători noi și vânzarea de bilete pentru jocuri dincolo de cele vândute deja fanilor.

Ben Peppi, expert în comerț sportiv la JMW Solicitors, a declarat pentru CNN Sport că, dacă guvernul Regatului Unit nu introduce o nouă licență, Chelsea nu poate fi vândută.

„Abramovici nu va avea voie să pună bani în club sau să scoată bani din el. După cum știm, el a finanțat Chelsea în sumă de miliarde de lire sterline și are un împrumut de 1,5 miliarde de lire sterline (1,98 miliarde de dolari) pe care Chelsea l-a acordat. în prezent îi datorează lui Abramovici”, a spus el.

„În prezent nu știm de unde vin banii pentru a plăti jucătorii -- dacă vin doar dintr-un fel de tranzacționare zilnică a afacerii, adică venituri din difuzare, venituri comerciale. Evident, veniturile din ziua meciului contribuie la asta și știm că nu pot fi vândute bilete noi, nicio marfă nouă nu poate fi vândută care să beneficieze fie clubul, fie Abramovici -- poate beneficia doar comercianții cu amănuntul”.

Acest lucru ar putea avea implicații semnificative pentru club, care se confruntă deja cu situații neplăcute: sponsori care iau în considerare să renunțe la contractele lor cu Chelsea.

Sponsorul tricoului lui Chelsea, Three, compania de telefoane mobile și telecomunicații, a declarat pentru CNN că își revizuiește relația cu clubul după ce guvernul Marii Britanii l-a sancționat pe Abramovici.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult