Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de soldați francezi vor ajunge în România. Noile ordine primite de Hexagon din partea NATO. „Acum există un inamic”

În primăvara anului viitor, mii de soldați francezi vor ajunge în România pentru a-și testa capacitatea de a răspunde cerințelor NATO.

Conform Politico, anul 2025 va reprezenta un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față Rusiei.

În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, denumit „Dacian Spring 2025” (n.r. - „Primăvara dacică 2025”), care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO. Este o competență cheie în cazul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, va decide să atace un membru al Alianței.

„Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat, iar noi ne antrenăm cu oameni cu care am merge efectiv la război”, a declarat, vineri, șeful comandamentului terestru al armatei pentru Europa, generalul Bertrand Toujouse.

Exerciții precum „Primăvara dacică 2025” reprezintă „un semnal strategic”, a adăugat acesta.

Citește și
putin, armata
A început o nouă mobilizare în Rusia. Marea promisiune făcută de Putin pentru viitorii soldați, după ce a semnat decretul

În ultimii ani, forțele terestre ale Franței au început o „transformare profundă” pentru a fi pregătite pentru un conflict major similar războiului din Ucraina. Armata franceză are, de asemenea, noi ordine de la NATO: până în 2027 ar trebui să poată desfășura o divizie pregătită de război în 30 de zile, inclusiv muniție și provizii.

Îndreptarea către acest obiectiv se află în centrul exercițiului „Primăvara dacică” de anul viitor, au explicat ofițerii de top.

Armata franceză se va antrena pentru a trimite o brigadă pregătită de război în România în 10 zile — un pas intermediar care, dacă va avea succes, va reafirma credibilitatea Franței față de aliații NATO și va deschide calea pentru atingerea obiectivului din 2027.

O brigadă are între 3.000 și 5.000 de soldați, în timp ce o divizie are între 10.000 și până la 25.000 de militari.

Provocarea cheie va fi să ajungă în România într-o perioadă atât de scurtă. „Încă nu există Schengen militar și trebuie să îmbunătățim decisiv mobilitatea militară în Europa”, a declarat generalul Pierre-Eric Guillot, adjunctul lui Toujouse, menționând preocupările exprimate anterior de șeful său.

O primă desfășurare de trupe în România în 2022 a avut piedici puse de birocrație, proceduri la frontieră și trenuri nepotrivite pentru echipamente militare.

„S-ar putea să fim încă împiedicați de câteva măsuri vamale, dar am făcut multe progrese în diversificarea rutelor noastre”, a spus Guillot reporterilor. Armata se baza doar pe trenuri, dar acum mută și trupe și echipamente cu camioane și bărci, uneori chiar combinând diferite metode de transport. Toujouse a adăugat că are încredere că soldații francezi vor trece testul de anul viitor.

Cu toate acestea, pentru a îndeplini obiectivul pentru 2027, cheltuielile pentru apărare vor trebui să respecte în continuare legea de planificare militară neobligatorie a Franței, pe șapte ani, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful armatei franceze. Bugetul apărării este sub presiune în timp ce noul guvern al Franței încearcă să controleze deficitul țării.

„Ma aștept ca resursele planificate să fie acolo în totalitate”, a spus Schill.

„Dacă există schimbări majore, la un moment dat putem amâna (obiectivul 2027), spunând că nu există suficiente stocuri pentru a le duce în luptă”, a precizat acesta.

„Dar asta e ficțiune. Aceasta este doar o ipoteză”, a adăugat el. Cel puțin deocamdată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult