Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de persoane protestează în Ungaria și cer să înceteze „mașina de propagandă” a presei de stat

Mii de unguri s-au adunat sâmbătă în faţa sediului televiziunii de stat a ţării, protestând faţă de ceea ce au descris ca fiind „maşina de propagandă” a guvernului şi solicitând un serviciu public de presă independent.

Protestatarii, din partea partidului de opoziţie TISZA, afirmă că televiziunea de stat MTVA difuzează propagandă tendenţioasă, prezentând numai politicieni din partidul şi guvernul premierului Viktor Orban, iar analiştii repetă povestea acestora, relatează Reuters, citată de News.ro.

Partidul de centru-dreapta TISZA, condus de un nou venit în politică, Peter Magyar, care se pricepe la mass-media, reprezintă cea mai mare provocare pentru naţionalistul de dreapta Orban de când acesta a ajuns la putere în 2010.

Fluturând drapelul naţional şi bannere pe care scria „Stop propagandei”, mii de susţinători ai TISZA s-au adunat în Budapesta, strigând „Nu ne este frică” şi „Ne-am săturat” la cel mai recent miting convocat de Magyar.

„Ne-am săturat de răutate, de minciuni, de propagandă, răbdarea noastră a luat sfârşit”, a spus Magyar mulţimii. „Ceea ce avem astăzi ca serviciu public media în Ungaria este un scandal global, ne-am săturat”.

Citește și
refugiati ucraineni
Ungaria se laudă că a primit 1,4 milioane de refugiați ucraineni, cei mai mulți din UE. În realitate, are 30.000 și-i alungă

Magyar a cerut ca serviciul public de televiziune să prezinte protestul într-o emisiune „needitată”.

TISZA, care înseamnă Tisztelet es Szabadsag (Respect şi Libertate), are un sprijin de 39% în rândul alegătorilor, comparativ cu 43% pentru partidul Fidesz al lui Orban, potrivit unui sondaj publicat de institutul de sondare Median luna trecută. Următoarele alegeri sunt prevăzute pentru începutul anului 2026.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult