Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Microsoft dă vina pe hackeri care au legătură cu armata rusă pentru atacuri ransomware în Polonia şi Ucraina

Hackeri care au legărură cu armata Rusiei s-au aflat, cel mai probabil, în spatele atacurilor ransomware de luna trecută asupra unor organizaţii de transporturi şi logistică din Ucraina şi Polonia.

Anunțul a fost făcut de reprezetanţi ai Microsoft, citaţi de CNN.

Dezvăluirea va provoca îngrijorări la Washington şi în capitalele europene referitoare la faptul că aliaţii care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea confrunta cu ameninţări informatice mai mari din partea Moscovei.

Polonia este membru NATO şi un intermediar cheie în livrarea de ajutoare militare Ucrainei.

Atacurile au afectat companii de transport şi logistică din Polonia şi Ucraina

Atacurile ”au provocat daune” unor companii de transport şi logistică din Polonia şi Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft pentru CNN. Amploarea pagubelor nu este clară încă. CNN a solicitat alte detalii din partea Microsoft.

Microsoft a atribuit atacurile unui grup despre care Departamentul de Justiţie susţine că lucrează în numele agenţiei de spionaj militar a Rusiei, GRU, şi care a provocat pene de electricitate în unele părţi ale Ucrainei în 2015 şi 2016.

Citește și
antidepresive
Rușii consumă antidepresive și merg la psiholog din cauza războiului și a mobilizării: „Toţi sunt îngrijoraţi pentru viitor”

Una dintre principalele agenţii de securitate informatică din Ucraina, Serviciul de Comunicaţii Speciale de Stat, a refuzat să comenteze.

Acesta este un exemplu public rar al unui presupus atac rusesc care are legătură cu războiul şi care provoacă daune într-o ţară membru NATO.

Un alt atac presupus rusesc a avut loc în februarie

În timpul invaziei ruse, în februarie, un alt atac presupus rusesc a şters datele de la doi contractori ai guvernului ucrainean cu prezenţe în Letonia şi Lituania, dar majoritatea analiştilor au considerat acest lucru drept pagube colaterale, mai degrabă decât ceva intenţionat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenbers, a afirmat că un atac informatic ar putea declanşa clauza apărării colective a NATO, cerând ca toţi membrii să apere împotriva unui atac asupra altui membru. Dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nu este clar care este limita NATO în spaţiul virtual pentru un răspuns.

Un purtător de cuvânt al NATO nu a răspuns, până în prezent, solicitării de a comenta subiectul.

Atacurile ransomware legate de GRU arată ”un risc crescut pentru organizaţiile care livrează direct sau transportă asistenţă umanitară sau militară în Ucraina”, au declarat cercetători de la Microsoft, companie care a lucrat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde atacurilor.

Ambasada Rusiei la Washington, DC, nu comentat declaraţia Microsoft

Ambasada Rusiei la Washington, DC, nu a răspuns solicitării de a comenta declaraţia Microsoft. De obicei, Moscova neagă că a desfăşurat atacuri informatice.

Grupuri de hackeri ruşi au desfăşurat un număr mare de atacuri informatice în timpul războiului asupra reţelelor guvernamentale şi private din Ucraina, uneori acestea suprapunându-se cu atacurile militare ale Rusiei. Însă au lipsit atacurile cu impact mare, care să afecteze alimentarea cu electricitate sau reţele vitale.

Hackerii ruşi au jucat un rol marginal, mai degrabă decât unul central în eforturile Kremlinului de a dezmembra infrastructura critică ucraineană, au declarat anterior oficiali din SUA şi Ucraina pentru CNN.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult