Metoda prin care casele de pariuri detectează jucătorii cu probleme
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aproape un sfert din aparatele de joc existente în această ţară au fost dotate cu un aşa-zis „sistem anonim", care urmărește comportamentul jucătorilor şi îi avertizează pe angajaţii caselor de pariuri că trebuie să intervină.
Prin această metodă inventivă, autorităţile speră să reducă dependenţa oamenilor faţă de aparatele de joc.
Casele de pariuri au profitat întotdeauna de cea mai nouă tehnologie pentru a genera profituri. Dar acum vor să tragă un semnal de alarmă pentru jucătorii împătimiţi. Sistemul pus la cale de către inginerii englezi este conceput să blocheze maşinăria timp de 30 de secunde în cazul în care detectează un comportament excesiv din partea utilizatorului. Vicky Knight, Compliance Manager JenningsBet: „S-ar putea să nu arăţi niciun semn de stres în faţa maşinii, dar algoritmii vor detecta acest lucru după modul în care joci, luând în calcul numeroşi factori cum ar fi timpul petrecut, de câte ori ai pierdut, cât de haotic ai jucat, ceea ce indică faptul că eşti afectat de jocurile de noroc. Apoi pe ecran va apărea un mesaj care îţi va spune că trebuie să iei o pauză şi totodată va alerta un membru al staff-ului care va veni să poate o discuţie cu tine.”
În Marea Britanie există 34.000 de aparate de joc, care scot un profit anual de 1 miliard şi jumătate de lire sterline. Aproape 2 la sută din populaţie joacă zilnic la casele de pariuri, dintre jumătate recunosc că nu se mai pot control atunci când intră în acest mediu.
Acest bărbat este unul dintre ei. Recunoaşte că a fost dependent mult timp de jocurile de noroc, acum face campanii pentru a-i ajuta pe ceilalți.
Tony Franklin, Gambling Harm Campaigner: „Cred că există şi alte măsuri pe care le-am putea face şi pe care trebuie să le analizăm. Cred că miza ar putea fi redusă şi mai mult, până la o liră. Cred că timpii în care cifrele se învârt, ciclul între o rotaţie şi alta, în prezent, de două secunde, ar putea fi extins, astfel încât să fie 20 de secunde. Apoi alte lucruri pe care le mai putem face în această campanie este să cerem înlocuirea tonomatelor cu unele de tip bancomat, care să se blocheze.”
Într-un studiu publicat în luna septembrie de autorităţile care gestionează sălile de jocuri din Norvegia, acestea au ajuns la concluzia că o pauză de 90 de secunde ar putea reduce comportamentul problematic al utilizatorilor de aparate de joc.
Potrivit aceloraşi cercetri, pauză nu a cauzat „niciun efect semnificativ" asupra sumei de bani băgate în acea maşinărie.