Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda ingenioasă cu care ucrainenii detectează dronele și rachetele Rusiei „O tehnologie cu adevărat revoluționară”

Ucraina folosește o rețea de mii de telefoane mobile desfășurate în întreaga țară pentru a urmări dronele și rachetele Rusiei.  

Proiectul, despre care surse ucrainene au spus că este prea secret pentru a fi discutat în detaliu, a fost dezvăluit de cel mai înalt ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, la un eveniment recent, scrie The Telegraph.

Generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, a descris cei mai simpli senzori acustici ca pe o rețea de mii de telefoane mobile atașate la stâlpi de 1,8 metri.

Rețeaua națională de comandă și control al apărării aeriene a Kievului, cunoscută sub numele de „Virazh”, se bazează pe cel puțin 40 de tipuri separate de rețele de senzori pentru a detecta, urmări și identifica amenințările aeriene.

Senzorii acustici adună sunete neobișnuite din mediu înainte ca inteligența artificială să fie folosită pentru a stabili dacă anomaliile sunt drone kamikaze sau rachete.

Citește și
Alexander Bortnikov
Rusia acuză două mari puteri din Occident că se află în spatele masacrului de la Moscova

Dr. Thomas Withington, expert în apărare aeriană la Royal United Services Institute, a declarat: „Este interesant faptul că această tehnologie revine în prim-plan, deoarece era în vogă înainte de inventarea radarului în anii 1920 și 1930. Istoria, într-un sens, se întoarce la început, dar cu adaptarea vârstei tehnologice pe care o avem astăzi”.

Cel mai simplu senzor, fabricat de o organizație neguvernamentală numită „Skyfortress”, este desfășurat în zone apropiate de linii frontale din Ucraina. Este construit dintr-un smartphone Android aflat într-o cutie cu alte tehnologii disponibile comercial.

Telefoanele mobile sunt mereu pornite și înregistrează pentru a detecta ținte aeriene în apropiere, iar ele utilizează rețelele locale de telefoane mobile pentru a transmite informațiile înapoi către un sistem centralizat.

Telegraful poate dezvălui că aceste sisteme sunt finanțate prin intermediul inițiativei Safe Skies, un program creat în cadrul platformei United24 a președintelui Volodymyr Zelensky.

Descriind sistemul, Mykhailo Fedorov, ministrul pentru transformarea digitală, a declarat pentru The Telegraph anul trecut: „Este foarte util pentru noi pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în cerurile noastre. Este o tehnologie cu adevărat revoluționară”.

Schema strânge bani pentru câte 12.500 de senzori, construiți de firma ucraineană Ajax Systems, pentru a fi poziționați în regiunile Sumy, Odesa, Mykolaiv și Kherson.

Un al doilea sistem utilizat de forțele armate ale Ucrainei este cunoscut sub numele de Zvook, care utilizează tehnologii acustice similare pentru a oferi o imagine mai bună a cerului deasupra țării.

Senzorii firmei de învățare automată folosesc microcomputere, în loc de telefoane mobile, pentru a detecta dronele la o distanță de trei mile, rachetele de croazieră la patru mile și rachetele balistice la șase mile.

Inteligența artificială ajută sistemul să facă distincția între sunetul unei vaci care mușcă și dronele care se apropie.

Maryan Sulym, director executiv al Zvook, a declarat pentru The Telegraph: „Detectăm amenințările aeriene și apoi militarii pot porni sistemele radar pentru a evidenția o anumită regiune. Este un sistem auxiliar. Nu înlocuiește radarul, ci îl face mai eficient”.

Compania acoperă în prezent cinci la sută din teritoriul Ucrainei - 5.400 mile pătrate - cu cei 210 de senzori.

Estimează că ar putea acoperi întreaga țară cu 8.000 de dispozitive, care costă aproximativ 400 de lire sterline să fie fabricate.

Sistemele au fost instalate pe infrastructura critică, cum ar fi turnurile telefonice și stațiile electrice, încă din iarna anului 2022.

Când Ucraina a fost recent atacată folosind până la 84 de drone kamikaze, sistemele acustice precum acestea au fost folosite pentru a furniza echipajelor de la sol informații despre traiectoriile lor.

Generalul Hecker a declarat că grupurile mobile de tragere au reușit să intercepteze cel puțin 80 dintre vehiculele aeriene fără pilot cu informațiile obținute.

El a spus că țările NATO se uită acum și ele dacă echipamentele ar putea fi folosite pentru a consolida propriile rețele de apărare aeriană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost construite sisteme acustice pe coasta din Kent a Marii Britanii.

Structurile uriașe de beton, cunoscute sub numele de oglinzi, au fost folosite pentru a amplifica sunetul avioanelor inamice care se apropiau. Observatorii puteau compara sunetele reflectate pentru a calcula înălțimea, viteza și traiectoria zborului.

Și la sfârșitul anilor 1960, Forțele Aeriene ale SUA au desfășurat o serie de senzori de căldură și mișcare în jungla din Vietnam pentru a asculta Vietcongul. Cu toate acestea, vietnamezii au descoperit curând locul dispozitivelor de ascultare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult