Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

La Bruxelles, Zelenski a prezentat ceea ce numește „planul pentru victorie” - atât în fața liderilor Uniunii Europene, cât și în fața miniștrilor apărării din NATO.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Putin își pregătește propriile întăriri pentru a continua războiul. Putin vrea să egaleze producția de muniție a țării dumneavoastră până anul viitor. El primește ajutor de la Coreea de Nord cu obuze, echipamente și acum chiar soldați, plus sprijinul Iranului. Trebuie să ne întărim acum. Dacă începem acum și urmăm planul pentru victorie, putem pune capăt acestui război cel târziu anul viitor”.

Primul din cele cinci puncte ale planului este cel mai ambițios, dar și cel care provoacă cele mai multe rezerve în rândul aliaților - invitarea Ucrainei să adere la NATO, chiar în timp ce luptele continuă.

Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Da, în viitor, NATO va avea Ucraina ca al 32-lea sau al 34-lea membru”. Însă graba nu este justificată.

Citește și
Mark Rutte
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, găzduieşte prima sa reuniune cu miniştrii apărării

Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Pe termen lung, dacă va fi necesar, vom continua să sprijinim Ucraina, iar acesta este mesajul nostru pentru Putin. Evident, ne dorim să ajungem în punctul în care Zelenski și Ucraina, dintr-o poziție de forță, să poată începe discuțiile cu Rusia. Însă până când acel moment va veni, el poate conta pe sprijinul nostru continuu”.

Reacția Kremlinului la planul anunțat de Zelenski

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Cel mai probabil, este vorba de planul SUA de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean, pe care președintele Zelenski l-a camuflat și l-a numit „plan de pace”.

Din punct de vedere militar, planul Kievului urmărește inclusiv obținerea permisiunii din partea aliaților de a folosi armele lor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc pe teritoriul rus, precum și continuarea operațiunilor militare ale Ucrainei în regiunea rusă Kursk.

Situația este însă grea pe frontul de est din Ucraina, unde forțele ruse avansează. Și, oricum, sporesc bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii esenţiale a Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult