Mesaj tranșant de la Washginton privind invadarea Groenlandei. Declarațiile lui Trump neliniștesc spiritele în Europa
„Ideea exprimată despre Groenlanda nu este una bună, nu se va întâmpla şi nu este una despre care ar trebui să pierdem timpul discutând”, a declarat Blinken reporterilor în timpul unei vizite la Paris, ultima sa deplasare în străinătate înainte de a părăsi funcţia.
Donald Trump a provocat furie marţi, când a declarat că nu ar exclude folosirea coerciţiei economice sau militare pentru a obţine controlul asupra Groenlandei, un teritoriu autonom din cadrul Regatului Danemarcei, sau al Canalului Panama.
Aflat alături de ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot, secretarul american de stat a declarat că SUA sunt „mai puternice” şi „mai eficiente” atunci când lucrează cu aliaţii, în loc să le „spună şi să facă lucruri care îi îndepărtează”.
Declarațiile lui Blinken nu liniștesc spiritele în EuropaCu toate acestea, având în vedere că Blinken îşi va părăsi funcţia peste câteva zile, este puţin probabil ca declaraţiile sale să contribuie la liniştirea europenilor, mai ales că viitoarea administraţie a promis o ruptură clară de politica externă a actualului preşedinte Joe Biden, notează POLITICO.
Mai devreme în cursul zilei, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, avertizase că este „exclus” ca Uniunea Europeană să permită altor ţări „să îi atace frontierele suverane”. Când a vorbit alături de Blinken, Barrot şi-a coborât tonul retoricii, spunând că nu crede că SUA intenţionează cu adevărat să invadeze cea mai mare insulă din lume.
În schimb, când a fost întrebat de reporteri despre implicarea controversată a miliardarului Elon Musk în politica europeană, Blinken a refuzat să comenteze. Musk şi alţi „cetăţeni privaţi (din SUA) pot spune ceea ce vor sau cred şi toţi ceilalţi pot trage propriile concluzii”, a declarat Blinken.
Musk l-a atacat recent pe prim-ministrul britanic Keir Starmer şi a susţinut public partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania înainte de alegerile anticipate de luna viitoare. La un moment dat, el a criticat şi decizia Curţii Constituţionale din România de a anula alegerile prezidenţiale din cauza interferenţei ruse.
Musk, care deţine SpaceX, Tesla şi X, este un consilier cheie al preşedintelui ales. Trump i-a numit pe Musk şi pe antreprenorul Vivek Ramaswamy să conducă o companie de consultanţă externă pentru reducerea costurilor, numită Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală.