Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Merkel neagă discuțiile aprinse cu Macron despre viitorul NATO. Ce conflict ar fi avut

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a respins luni existenţa unui schimb aprins de replici la începutul lunii noiembrie între cancelarul german şi preşedintele francez Emmanuel Macron cu privire la NATO.

A recunoscut în acelaşi timp diferenţele de abordare între cele două ţări cu privire la acest subiect, potrivit Agerpres.

„În memoria cancelarului despre ce s-a întâmplat în noaptea aceea, nu a fost nici plângere, nici furie şi nici ceartă”, a declarat Steffen Seibert în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

El a dezminţit o informaţie apărută în cotidianul american The New York Times cu privire la un schimb aprins de replici care i-ar fi opus pe cei doi lideri la 10 noiembrie, în timpul unui dineu la Berlin, în cadrul celebrării a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a recunoscut însă că cei doi lideri au vorbit despre „abordări politice adeseori diferite ale Germaniei şi Franţei pentru a face faţă problemelor şi provocărilor, precum şi despre faptul că suntem mereu în căutare de soluţii”.

Citește și
sateliti
NATO vrea să se extindă și în spațiu. Articolul 5 ar putea fi aplicat şi sateliţilor

Cancelarul german, potrivit New York Times, i-ar fi arătat cu această ocazie, într-o manieră fermă, starea sa de spirit proastă şefului statului francez, după afirmaţiile lui Macron că NATO s-ar afla în 'moarte cerebrală'.

„Înţeleg dorinţa dumneavoastră privind o politică de ruptură”, ar fi spus Merkel, potrivit ziarului american, 'dar m-am cam săturat să adun cioburile. Iar şi iar, trebuie să pun la loc cioburile cănii pe care aţi spart-o pentru ca apoi să ne aşezăm şi să bem o ceaşcă de ceai împreună”.

Macron i-ar fi răspuns, potrivit cotidianului menţionat: „Nu mă pot comporta ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic" la NATO în urma ofensivei Turciei, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, în nordul Siriei, fără o consultare cu ceilalţi aliaţi.

În privinţa NATO, Angela Merkel s-a distanţat deja public de afirmaţiile şefului statului francez.

La începutul lunii noiembrie, ea a criticat declaraţiile lui Emmanuel Macron, evocând o 'judecată intempestivă' şi 'termeni radicali' pe care nu îi împărtăşeşte.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult