Meniu cu tentă românească pentru Zelenski și liderii europeni aflați în R. Moldova. "Suntem frați, avem lucruri în comun"
Your browser doesn't support HTML5 video.
La summit a ajuns inclusiv președintele Zelenski. Întâlnirea a fost găzduită de un castel de secol al XIX-lea, iar meniul a fost conceput de un bucătar român, din produse locale, după rețete tradiționale reinventate.
Volodimir Zelenski a fost primul care a ajuns pe covorul roșu și s-a adresat șefilor de stat cerând din nou garanții de securitate. Puțini au stiut ca va participa la eveniment.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: ”Pe continentul nostru nu ar trebui să existe vreun război înghețat sau fiebinte. Recent, un jurnalist din China m-a întrebat de ce NATO. Răspunsul e foarte simplu: când nu există nicio garanție de securitate, nu există decât garanția războiului”.
Summitul Comunității politice europene reunește zeci de sefi de stat.
Klaus Iohannis, președintele României: "Am transmis trei semnale: Moldova nu este singură, Ucraina va fi sprijinită cât este necesar pentru a-și asigura independența, regiunea este importantă pentru tot mapamondul".
Castelul Mimi, Versailles-ul Republicii MoldovaReuniunea a fost găzduită în singurul castel al Moldovei, situat într-o zona viticolă. Palatul Mimi are o cramă impresionantă și a fost construit de ultimul guvernator al Basarabiei, în 1918. De profesie jurist, Constantin Mimi a făcut a adus din Franța soiul de viță de vie Aligote care avea să salveze podgoria familiei.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: "Pacea și liniștea de la castel sunt total opuse războiului violent de la granițele noastre. Cel mai mare război de pe continentul nostru de la cel de-al Doilea Război Mondial".
Bucătarii au lucrat cu o lună și jumătate înainte meniul pentru înalții oaspeți. Felurile anunțate sună neaoș, sunt făcute din produse locale, dar farfuriile arată ca niște mici opere de artă. Sarmalele, de exemplu, sunt umpluture cu legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată și sunt împachetate în foi de viță ca un croisant. Morcovul și țelina în forma Coloanei infinitului au stat lângă un mușchiuleț de miel în stil moldovenesc.
Alex Petricean, bucătar șef: "Am încercat, prin meniul pe care l-am aborad, să povestim despre ce se întâmplă în Republica Moldova, dar și în România, pentru că suntem frați și avem multe lucruri în comun. Vorbește foarte mult despre noi ca oameni. Cei mai mulți dintre ei nu au fost pe aici, nu știu la ce să se aștepte și cred că o să-i surprindem".
Vadim Surachii, bucătar șef: "Noi încercăm să redăm și cultura noastră, de asta au fost selectate doar produse care se găsesc pe teritoriul Moldovei".
Satul Bulboca are 5.000 de locuitori si a fost cel mai bine păzit loc din Europa în aceste zile. Pe lângă lunetiștii de pe clădiri, patrulele de pe străzi, două avioane NATO au supravegheat spațiul aerian al Republicii Moldova.