Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii testează primele vaccinuri împotriva cancerului, la Londra. „O speranță reală că acestea vor fi schimbarea”

Medicii au început să testeze, pe sute de pacienți primul vaccin oncologic personalizat cu ARNm din lume pentru melanom, la Londra, scrie The Guardian.  

Melanomul afectează aproximativ 132.000 de persoane pe an la nivel mondial și este cel mai mare ucigaș dintre tipurile de cancer de piele. În prezent, chirurgia este principalul tratament, deși uneori se folosesc și radioterapia, medicamentele și chimioterapia.

În prezent, experții testează noi injecții care sunt personalizate pentru fiecare pacient și care „îi spun” organismului acestuia să „vâneze” celulele canceroase pentru a preveni reapariția bolii.

În faza a doua a testării, medicii au observat că vaccinul a redus drastic riscul de revenire a cancerului la pacienții care suferă de melanom. Acum a început și faza a treia a testelor, iar efortul este condus de University College London.

Dr. Heather Shaw, cercetător coordonator național al studiului, a declarat că vaccinurile au potențialul de a vindeca persoanele cu melanom și sunt testate și în cazul altor tipuri de cancer, inclusiv cel pulmonar, de vezică urinară și de rinichi.

Citește și
cancer de san
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân

„Acesta este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le-am văzut de foarte mult timp", a declarat Shaw. „Acesta este un instrument foarte bine perfecționat. Să poți să stai acolo și să le spui pacienților tăi că le oferi ceva care este efectiv ca Fat Duck de la Bray față de McDonald's - este acel nivel de cordon bleu care vine la ei... Pacienții sunt foarte încântați de ele."

Cum funcționează 

Vaccinul este o terapie individualizată cu neoantigeni. Acesta este conceput pentru a declanșa sistemul imunitar, astfel încât acesta să poată lupta împotriva tipului specific de cancer și a tumorii unui pacient.

Cunoscut sub numele de mRNA-4157 (V940), vaccinul vizează neoantigene tumorale, care sunt exprimate de tumorile unui anumit pacient. Aceștia sunt markeri de pe tumoră care pot fi potențial recunoscuți de sistemul imunitar.

Pentru a-l personaliza, în timpul intervenției chirurgicale a pacientului se prelevează o mostră de tumoră, urmată de secvențierea ADN-ului și de utilizarea inteligenței artificiale. Rezultatul este o injecție anticancerigenă personalizată care este specifică tumorii pacientului.

„Aceasta este o terapie individualizată și este mult mai inteligentă, în anumite sensuri, decât un vaccin", a declarat Shaw. „Este absolut personalizată pentru pacient - nu ai putea să o administrezi la următorul pacient, pentru că nu te-ai aștepta să funcționeze. Este posibil să aibă unele antigene noi comune, dar este posibil să aibă propriile antigene noi foarte individuale care sunt importante pentru tumora lor și, prin urmare, este cu adevărat personalizat".

Scopul final este de a vindeca definitiv pacienții de cancer, a declarat Shaw. „Cred că există o speranță reală că acestea vor fi schimbarea în imunoterapie", a spus ea.

Pacienții au primit 1 mg de vaccin cu ARNm la fiecare trei săptămâni, pentru un maxim de nouă doze, și 200 mg de Keytruda la fiecare trei săptămâni (maxim 18 doze) timp de aproximativ un an.

Studiul global de fază 3 va include acum o gamă mai largă de pacienți și își propune să ajungă aproximativ 1.100 de persoane. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult