Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medicii ruși care au tratat victimele accidentului atomic se tem pentru sănătatea lor

Medicii ruși care au tratat victimele accidentului atomic, după o explozie militară în zona arctică nu au avut la dispoziție echipamente de protecție, iar acum se tem că vor fi iradiați.

Doi dintre medicii din Arkhangelsk au vorbit, sub protecția anonimatului, cu jurnaliștii BBC despre modul în care s-a desfășurat evacuarea victimelor.

Cinci ingineri au murit pe 8 august, când un motor a explodat în timpul unui test. Alte șase persoane au fost rănite. Autoritățile au oferit puține detalii despre accident.

Pe 14 august, serviciul meteorologic din Rusia a dezvăluit că nivelul de radiații a crescut de 16 ori peste limita normală, în Severodvinsk, un oraș aflat la 47 km la est de Nyonoksa.

Cei doi medici au declarat că cel puțin 90 de cadre medicale au intrat în contact cu victimele, însă militarii nu i-au avertizat cu privire la riscul de contaminare.

Citește și
simulare nor poluant
Reacţia autorităţilor după mesajul privind "norul radioactiv din Rusia". Ce se întâmpla dacă era real
Temeri legate de contaminare

Medicii care erau de gardă la spitalul civil regional Arkhangelsk au tratat trei dintre răniți, în timp ce alte trei victime au fost duse la un spital din Arkhangelsk, care este echipat pentru urgențe cu radiații.

Cadrele medicale citate de jurnaliștii BBC au mărturist că au decis să vorbească fiindcă se tem pentru propria sănătate și nu doresc ca o astfel de „încălcare a securității” să se repete.

Medicii de la Arkhangelsk au spus că este clar că cele trei victime erau într-o stare foarte gravă. I-au examinat în unitatea de primiri urgențe, apoi i-au trimis în sala de operații. În cele din urmă, cadrele medicale și-au dat seama că cei trei „au fost afectați de o doză foarte mare de radiații”.

Personalul spitalului a continuat să trateze victimele improvizând un oarecare sistem de protecție - de exemplu, au preluat măști din trusa de urgență a echipajelor elicopterului.

A doua zi, cele trei victime au fost transferate la un spital din Moscova, unde existau medici specialiști în tratarea victimelor radiațiilor. Starea lor nu este cunoscută.

Ulterior, echipa militară a efectuat lucrări de decontaminare la spitalul din Arkhangelsk.

„Angajații noștri ar fi trebuit să fie instruiți, sunt doar niște oameni simpli de la țară”, a spus unul.

La două săptămâni de la explozie, Ministerul rus al Sănătății a declarat că niciunul dintre medicii din Arkhangelsk nu a fost contaminat cu o doză de radiații periculoase. Concluzia sa s-a bazat pe examinarea medicală a 91 de angajați.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult