Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Medic: Acum tulpina nu mai ţine cont de boli și vârstă. Se ajunge foarte repede la ATI

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nordul și centrul Italiei sunt din nou în carantină, începând de luni, din cauza numărului în creștere de infectări cu Sars-CoV-2. Vin vești rele și din Germania, care riscă să amâne indefinit redeschiderea promisă de guvernul federal pentru aprilie.

Pe de altă parte, medici și asistente din România luptă împotriva pandemiei, alături de colegii lor slovaci, copleșiți de numărul imens de cazuri grave.

Marius Bărbat, medic ATI: „Acum tulpina nu mai ţine cont de vârstă, nu mai ţine cont de patologie, iar cazurile care ajung să fie infectate ajung foarte-foarte repede pe terapie intensivă.”

Slovacia este în lockdown, iar personalul medical este epuizat. De la începutul acestei luni, 15 medici şi asistente din România îşi ajută colegii slovaci, în secţia de terapie intensivă a Institutului de Boli Cardiovasculare Bratislava.

Ioana Bordianu, asistent medical ATI: „Şi ei sunt obosiţi, bineînţeles. Noi ca personal sanitar, nu ştiu dacă mai putem face ceva, aici, acum, este rândul populaţiei să facă ceva în plus - adică să înţeleagă că e o chestiune serioasă.”

Citește și
guvern orban 2
Ludovic Orban: Se poartă discuţii privind îmbunătăţirea, flexibilizarea măsurilor de restricţie

Ioana Păpădie, asistent medical ATI: „Atmosfera e apăsătoare pentru că sunt mulţi tineri contaminaţi, în stare gravă. E acelaşi plan de nursing, numai că numărul este mult mai mare de pacienţi, de la o zi la alta.”

Şi în Germania, incidența de cazuri la sută de mii de locuitori se apropie de 80, iar Institutul Robert Koch preconizează că va ajunge la 350 la jumătatea lunii aprilie. La nivel global, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Brazilia. Sistemul medical este în colaps, iar cimitirele se umplu într-un ritm ameţitor. De vină ar fi varianta braziliană, mult mai contagioasă, campania lentă de vaccinare şi erorile guvernării în gestionarea crizei sanitare.

Matt Rivers, corespondent CNN: „Statul Rondonia din nordul Braziliei a anunţat că mai are rezerve de oxigen pentru maximum 15 zile. Procurorul general al ţării a trimis o scrisoare Ministerului Sănătăţii prin care cere măsuri urgente pentru ca stocurile de oxigen să fie suplimentate. Aici, în Sao Paulo şi împrejurimi, rata de ocupare a paturilor de la terapie intensivă este de peste 90%.”

Internată pe 3 martie într-un mic spital de la marginea metropolei Sao Paulo, o femeia a murit 2 zile mai târziu.

Matt Rivers, Sao Paulo: „Acest spital nu are echipamentele necesare pentru cei foarte bolnavi. Asemenea pacienţi sunt de obicei transferaţi în altă parte. Dar acum nu sunt locuri pe nicăieri. În loc să fie transferaţi, mor.”

În 5 zile, 12 pacienţi COVID au murit aşteptând să se elibereze un pat.

Ronaldo Guerreiro Salgado, tatăl unui băiat mort de Covid-19: „Este aproape ireal ca o boală din China a ajuns la noi aici şi mi-a ucis fiul.”

Bill de Blasio, primar New York: „Am pierdut mai mulţi newyorkezi decât în cel de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Vietnam, uraganul Sandy şi 11 septembrie la un loc. Fiecare familie a fost afectată şi pentru atâtea familii există durere, durere vie.”

New York, oraşul din Statele Unite cel mai îndoliat din cauza coronavirusului, a adus un omagiu emoţionant celor 30.258 de oameni răpuşi de COVID în ultimul an. În memoria lor au fost aprinse lumânări pe emblematicul pod Brooklyn, într-o noapte geroasă şi cu vânt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult