Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Disperarea chinezilor rămași fără provizii după ce au fost închiși din nou în case. O gravidă nu a fost primită în spital

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu ambiția de a găzdui o Olimpiadă de iarnă impecabilă, puterea de la Beijing se agață cu îndârjire de politica zero COVID.

Guvernul a luat măsuri extreme pentru a curma orice focar, a testat orașe întregi și a restricționat drastic deplasările. Strictețea regulilor i-a adus pe oameni la disperare și, potrivit experților, chinezii sunt deosebit de vulnerabili tocmai din cauza lipsei de expunere la tulpina Omicron, dar și din cauza eficacității scăzute a vaccinurilor autohtone.

O femeie imploră să primească produse de strictă necesitate, precum tampoanele, dar funcționarul nici măcar nu se uită în ochii ei. E doar un exemplu al lipsurilor cu care se confruntă cei 13 milioane de locuitori ai orașului Xian, plasat în carantină draconică din 23 decembrie. Rămași fără provizii, unii au ajuns să facă troc: oferă vecinilor țigări ori chiar gadgeturi pentru o varză. Autoritățile locale au admis că sunt ceva probleme cu aprovizionarea, dar insistă că fac eforturi să rezolve sincopele.

Chinezii din Xian au voie să iasă din case doar pentru teste Covid. Cei acuzați de încălcarea regulilor sunt făcuți de rușine în public, iar un bărbat chiar a fost bătut de angajații guvernamentali.

Kristie Lu Stout, corespondent: ”În Xian, sunt situații când oamenii nu sunt primiți la spital din cauza protocoalelor anti-COVID. Într-un caz, o femeie însărcinată a fost întoarsă din drum pentru că n-a putut prezenta un test valid. Potrivit nepoatei ei, femeia a stat în fața spitalului cu o baltă de sânge la picioare. Abia după ore întregi a fost primită în spital, dar până la urmă a pierdut sarcina. Un reprezentant al spitalului ne-a declarat că femeia a fost refuzată în conformitate cu regulile guvernamentale anti-pandemie.”

Citește și
jocuri olimpice beijing
Jocurile Olimpice 2022: China a luat măsuri foarte ferme, conform OMS

Aceeași politică este aplicată și în Hong Kong, unde protocoalele au paralizat acest nod global de călătorii. La aterizare, procedurile țin ore nesfârșite. Toți călătorii sunt testați. Norocoșii sunt negativi și intră pentru 21 de zile în carantina într-un hotel, pe care îl plătesc din proprii bani.

Darryl Chan nu s-a numărat însă printre norocoși. A fost testat pozitiv pentru tulpina Omicron. Inițial, a fost ținut 13 ore într-o ambulanță, în timp ce bagajele i-au fost lăsate de izbeliște în aeroport. Chiar și fără simptome, spitalizarea minimă este de o lună.

Darryl își începe ziua cu un apel de trezire pe stația de amplificare a spitalului. Trebuie să-și măsoare singur temperatura, tensiunea și oxigenarea sângelui. Una dintre cele mai chinuitoare aspecte este că împarte camera și baia cu doi străini.

Darryl Chan: ”Ce m-a afectat cel mai mult este lipsa libertății, aproape că te simți ca un elev neputincios, cu ore fixe de trezire și culcare, nu ai control asupra a ceea ce mănânci.”

Elisabeth Wong, psihiatru: ”Este un sentiment acut de izolare, anxietate și, în unele cazuri extreme, stres post-traumatic.” Darryl Chan: ”Cel mai rău este că nu știu când voi fi eliberat.”

Kristie Lu Stout, corespondent: ”Este posibil pentru China să ajungă la zero cazuri de infectare?”

Jin Dong-Yan, Virologist, Universitatea din Hong Kong: ”Nu cred. De fapt, direcția de urmat este să ne obișnuim să trăim cu virusul.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult