Mașina zburătoare slovacă a primit autorizație de zbor. Cum arată
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este vorba de un prototip, dar creatorii lui prevăd un viitor în care aceste autovehicule vor fi întâlnite la fiecare colţ de stradă.
Pe un aeroport din apropierea capitalei slovace Bratislava, AirCar îşi întinde aripile, înainte să decoleze. Este un hibrid între maşină şi avion: aripile sunt retractabile complet, iar motorul de 160 de cai putere pune în mişcare şi roţile, dar şi o elice. Maşina a primit certificatul de zbor de la autorităţile aviatice din Slovacia.
Anton Zajac, co-founder & advisor, Klein Vision: “Certificatul a fost obţinut după mai bine de 70 de ore de zbor, 200 de decolări şi aterizări. Am confirmat că tehnologia noastră este în conformitate cu toate normele de siguranţă impuse de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei”.
O maşină zburătoare nu pare a fi o idee practică, dar producătorul e încrezător că există o piaţă de desfacere pentru vehicul, în ciuda preţului piperat: aproximativ 6 - 700.000 de dolari. Şoferii piloţi ar fi nevoiţi să depindă, totuşi, de pistele de pe aeroport.
Anton Zajac, co-founder & advisor, Klein Vision: „Există o infrastructură pentru avioane. Sunt 25.000 de aeroporturi doar în Statele Unite, e o reţea deasă de aeroporturi mici în Europa. E unul la 10 kilometri de casa mea, eu zbor des prin Europa şi mi-aş dori să am maşina zburătoare. Nu aş mai aştepta taxiul, nu aş mai trece prin terminale aglomerate, nu aş mai aştepta limuzine”.
Actualul prototip are o autonomie de 500 de kilometri şi are nevoie de 28 de litri de combustibil. Pentru viitor, compania pregăteşte un nou model, cu o autonomie dublă şi potenţialul de a atinge 300 de kilometri pe oră în zbor.
Va mai dura, însă, o vreme până când motoarele pe combustibil ale autoturismului zburător vor putea fi înlocuite cu unele electrice. Asta pentru că tehnologia de acum nu permite instalarea unor baterii cu greutate scăzută şi capacitate ridicată pe avioane... şi nici pe maşinile zburătoare