Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor masacrului din Moscova: ”Trăgeau fără să zică o vorbă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Teroriștii care au comis masacrul de la Moscova au vrut să fugă în Belarus, și abia după ce au văzut că nu pot intra s-au îndreptat către frontiera ucraineană. Declarația îi aparține liderului din Belarus.

Voit, sau dintr-o neatenție inexplicabilă, Lukașenko îl contrazice flagrant pe însuși Puțin, aliatul său. Acesta din urma susține că atentatul soldat cu 139 de morți ar fi fost comandat de ceea ce numește regimul neo-nazist de la Kiev. Asta, deși atacul a fost revendicat și poartă amprenta inconfundabilă a Statului Islamic.

Atacul a fost comis de islamiști radicalizați, dar cei care l-au comandat trebuie căutați în Ucraina. Cu această teorie insistă Vladimir Putin, în pofida evidențelor.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Știm care sunt executanții care au comis această atrocitate la adresa Rusiei și a poporului rus. Vrem să aflăm și cine este „clientul” final. Această atrocitate poate fi un nou episod din seria de încercări ale celor care, începând din 2014, lupta împotriva țării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev. Iar naziștii, după cum bine se știe, nu s-au dat înapoi niciodată să folosească cele mai murdare și inumane metode pentru a-și atinge scopurile. Mai ales acum, că mult-anticipata lor contraofensivă s-a dovedit un eșec total.”

Directorul Serviciului Federal de Securitate a mers chiar mai departe, acuzând nu doar Ucraina, ci și Statele Unite și Regatul Britanic că au facilitat atacul de vineri.

Citește și
Crocus City Hall
Rusia declară că nu are nevoie de ajutor occidental pentru a investiga atacul: „Ne interesează cine a comandat crima”

Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei: ”Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct.”

Statele Unite au negat din nou, categoric, teza Kremlinului.

Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat: ”Am avertizat guvernul rus la începutul lunii martie în legătură cu un atentat terorist în Moscova, vizând adunări mari de oameni, inclusiv concerte. Ucraina nu a fost implicată în acest atac. Punct. Rușii nu au oferit nicio dovadă legată de o presupusă implicare a Kievului, întrucât nu există o asemenea dovadă.”

Serghei Lavrov: ”În privința anchetei, nu avem nevoie de ajutor de la occidentali, care n-ar face decât să-și promoveze teoria convenabilă că Statul Islamic e de vină pentru atentat, iar Ucraina n-are niciun amestec.”

Anchetatorii ruși spun că principalii 4 suspecți au recunoscut comiterea atacului și cooperează cu autoritățile. Potrivit unor surse de la Ankara, doi dintre indivizi au fost recent în Turcia, de unde s-au întors în Rusia pe 2 martie.

Jim Heintz, Associated Press: ”Majoritatea atentatelor teroriste care au lovit Rusia în ultimul sfert de secol au fost atribuite ori revendicate de militanți din Republica Separatistă Cecenia. Asta a început să se schimbe în 2015, odată cu implicarea trupelor ruse în Siria, împotriva Statului Islamic. Tadjikistan este cea mai săracă dintre fostele republici sovietice, iar sărăcia și tensiunile religioase au creat acolo o situație exploziva. Statul Islamic a recurtat masiv în Tadjikistan.”

Marți, investigatori ruși au mers în Tadjikistan, ca să interogheze familiile celor patru bărbați. Alte trei persoane, un tată și cei doi fii ai săi, au fost aduși la tribunal sub suspiciunea de complicitate. Anchetatorii susțin că unul dintre ei le-a vândut atacatorilor mașina albă în care au încercat să fugă.

Din Rusia vin în continuare mărturiile cutremurătoare ale celor care au supraviețuit masacrului. Pavel le-a povestit jurnaliștilor BBC cum a început să filmeze când au răsunat focurile de armă în interiorul sălii de concerte de la periferia Moscovei: „Trăgeau în oricine le ieșea în cale, fără să zică o vorbă. Oamenii căutau o cale de scăpare. Unii au încercat să ajungă pe acoperiș, alții s-au îndreptat spre subsol. Unii s-au ascuns în spatele zidurilor. Alții au ales să rămână în sala de spectacole.”

Atacul asupra sălii de concerte din apropierea Moscovei a fost un "important eșec a serviciilor de informații ruse" și insistența de a da vina pe Ucraina pentru asta "ar putea avea ca rezultat afectarea securității interne ruse și a vieților civililor" - comentează analiștii militari americani de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult