Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturiile celor care vor fi vaccinați împotriva Covid-19. "Pentru mine, vaccinul a venit prea târziu"

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce în Marea Britanie încă se fac pregătiri pentru campania de vaccinare anti-Covid, în Rusia a început deja.

La centrele de vaccinare din regiunea Moscovei vor fi inoculate cele mai multe persoane. Este folosit serul rusesc Sputnik,  chiar dacă n-au fost finalizate testele clinice pentru acest vaccin.

Medic: „Vreau să îmi confirmați că sunteți de acord să primiți acest vaccin.”

Pacient: „Da."

Însă, peste câteva zile, într-un spital din Regatul Unit va începe o campanie de vaccinare cum n-a mai fost.

Nina Morgan, medic: „Ne așteptăm să ajungem destul de repede la 400 de doze injectate pe zi, apoi 500 și mai multe."

Spitalul Universitar din Coventry este unul dintre cele 50 de spitale regionale din Marea Britanie unde va fi administrat, pentru început, serul anti-Covid.

Citește și
vaccin vaccinare
Reacțiile adverse ale vaccinului anti-COVID, explicate de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță

Regatul Unit va primi, inițial, 800.000 de doze din vaccinul Pfizer-Biontech, care ar ajunge pentru imunizarea a 400.000 de persoane. ar primele injecții sunt pentru aceia în cel mai mare pericol să fie răpuși de Covid 19; dar și pentru cei care prezintă cel mai mare risc de transmitere a virusului.

Nina Morgan, doctor: „Facem toate eforturile pentru a ne asigura că îi vaccinăm pe cei de pe lista prioritară, adică vârstnicii de peste 80 de ani, rezidenții și angajații din căminele de îngrijire, personalul Serviciului de Sănătate Publică."

Andy, un asistent medical, este pe listă. Soția lui așteaptă primul copil, iar serul cu care va fi imunizat îi va proteja pe toți trei.

Andy: „Cred că va fi benefic. Vor fi în siguranță și soția mea, și copilul. Când vin acasă în fiecare seară, după tura de la spital, nu îi voi mai expune riscului, așa cum ar fi dacă nu m-aș vaccina."

Andy lucrează la Terapie Intensivă, iar Tom a fost unul dintre pacienții lui grav bolnavi de Covid.

Tom, pacient: „Am fost îngrozit..."

Tom spune că și-a văzut moartea cu ochii. A fost internat cinci săptămâni în spital, dar, până la urmă, se poate considera norocos. A supraviețuit și a scapăt de Covid. Totuși, încă resimte efectele bolii.

Reporter: „Bună! Cum este recuperarea?” Tom: „Anevoioasă. Dacă merg 100 de metri abia mai respir și îmi trag sufletul.”

Reporter: „Crezi că vaccinul te-ar fi ferit de acest calvar?”

Tom: „Au fost cele mai cumplite cinci săptămâni din viața mea. Pentru mine vaccinul a venit prea târziu, dar nu i-aș dori nimănui să treacă prin ce am trecut eu. A fost înfricoșător."

Vaccinarea depinde de capacitatea de producție a fabricilor care livrează serurile anti-Covid, iar Centrul American pentru Controlul Bolilor a avertizat că s-ar putea să nu fie suficiente doze pentru categoriile de persoane considerate „prioritatea zero", pentru că personalul medical, precum și rezidenții și personalul din casele de îngrijire, totalizează 24 de milioane de persoane în Statele Unite și sunt necesare două doze pentru fiecare.

Anthony Fauci, expert american în boli infecțioase: „Se obține un anume grad de imunitate, nu cel optim, la două săptămâni după prima doză. După a doua doză, se ajunge la imunitatea optimă undeva după 7-10 zile."

Noile estimări indică, în total, 539.000 de decese asociate cu Covid-19 până la 1 aprilie.

Carlos del Rio, doctor: „Cu toții suntem entuziasmați că vine vaccinul. Realitatea este, dacă privim acest model estimativ, că vaccinul va preveni până la 1 aprilie numai 10.000, poate 11.000 de decese."

Între timp, la Moscova a început campania de inoculare cu serul rusesc Sputnik V în centre de vaccinare deschise la 70 de spitale și policlinici din regiunea capitalei ruse. Intâi, pentru cadrele medicale și profesori. Producătorii se așteaptă să iasă de pe liniile de fabricație două milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult