Mărturia unui supraviețuitor al masacrului de la universitatea din Praga: „Atacurile se răspândesc ca o boală în Europa”
Împușcăturile "se răspândesc ca o boală în Europa", spune un supraviețuitor al atacului mortal de la Praga
Jakob Weizman a spus că nu s-a gândit niciodată că va fi martorul unui atac armat la școal în Europa.
„Am trăit în SUA foarte mult timp, dacă s-ar fi întâmplat oriunde, s-ar fi întâmplat în SUA", a declarat el ulterior pentru CNN. „Acum se răspândește ca o boală și în Europa. Vedeți că acest lucru se întâmplă în Danemarca, Serbia și acum aici. Este incredibil de înspăimântător, știți?".
Studentul danez și profesorul său au încuiat ușa sălii de examinare și au baricadat-o cu scaune și mese. Ei au rămas înăuntru timp de o oră până când a sosit poliția și i-a escortat afară din clădire.
Jakob Weizman a declarat că, în calitate de student străin, făcea parte din grupuri de studiu diferite de cele ale studenților cehi locali și, prin urmare, nu îl cunoștea pe trăgător.
Legislația privind armele în Cehia este permisivăRepublica Cehă are legi relativ liberale privind armele de foc în comparație cu restul Uniunii Europene. Pentru a obține o armă în mod legal, o persoană are nevoie de un permis oficial de port-armă, care necesită un examen medical, un examen de competență în domeniul armelor și lipsa unui cazier judiciar anterior.
Potrivit statisticilor oficiale ale poliției, peste 300.000 de persoane au permise legale pentru a deține o armă. Începând cu anul 2022, aproape 1 milion de arme deținute legal erau înregistrate oficial în Republica Cehă.
Juliette Kayem, analist principal de securitate națională la CNN și fost secretar adjunct la Departamentul pentru Securitate Internă, a declarat că există riscul unor comportamente de copiere atunci când vine vorba de împușcături în masă în era online.
„Este un fel de cultură a rețelelor de socializare, că acești oameni sunt glorificați", a spus ea. „Social media nu are granițe, așa că oamenii din alte țări vor începe să îi urmărească sau să îi imite sau să vadă tipul de notorietate care îl au criminalii”.
Dar acest schimb de focuri de armă ar putea evoca o dezbatere națională mai amplă cu privire la deținerea și restricțiile privind armele de foc. Deși țara are reguli mai liberale privind deținerea de arme de foc decât mulți dintre vecinii săi, se vor pune întrebări dacă Cehia ar trebui să adopte „unele dintre cele mai stricte legi din întreaga Uniune Europeană", a declarat Kayyem.
Tot mai multe atacuri armateRepublica Cehă este doar cea mai recentă dintr-o serie de țări europene care a suferit un atac armat în masă de genul celui care a devenit omniprezent în Statele Unite.
În iunie 2022, un bărbat înarmat a ucis trei persoane și a rănit alte câteva într-un centru comercial din capitala daneză Copenhaga. Violența armată este relativ rară în Danemarca, care este considerată a avea unele dintre cele mai restrictive legi privind armele de foc din Europa.
Iar în luna mai a acestui an, Serbia a fost zguduită după două atacuri în masă în mai puțin de 48 de ore. Un băiat de 13 ani a ucis cel puțin opt copii și un agent de securitate la școala sa din capitala Belgrad și doar o zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani, înarmat cu o armă automată, a ucis opt persoane în satul Dubona.
Numărul de posesori de arme de foc este ridicat în Serbia, dar genul de împușcături în masă întâlnite zilnic în SUA sunt extrem de rare în această țară balcanică. Până în luna mai, atacurile în școli din Serbia erau practic nemaiauzite.
În SUA, deținerea de arme de foc este un drept constituțional și este mult mai răspândită decât în Europa. Potrivit Small Arms Survey (SAS), cu sediul în Elveția, există 120 de arme la fiecare 100 de americani.
În SUA, au avut loc 642 de atacuri în masă până acum în acest an, potrivit Gun Violence Archive. Mai mult de 80 dintre aceste atacuri armate au avut loc în școli și universități, potrivit unei analize CNN.
Se estimează că aproape 42 de milioane de americani - peste o optime din populația SUA - au locuit la mai puțin de un kilometru de o împușcătură în masă începând din 2014, potrivit unei analize CNN a datelor de la Gun Violence Archive (GVA) și de la Biroul de recensământ al SUA.