Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturia unui jurnalist român care a participat la funeraliile generalului Soleimani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu puțin timp înainte ca Iranul să lanseze atacul cu rachete asupra bazelor americane din Irak, generalul Kasem Soleimani a fost înmormântat în oraşul natal din centrul țării.

50 de oameni au murit în haosul de la funeralii. Din cauza tragediei, inmormântarea lui Soleimani a fost amânată până în cursul nopţii.

Târziu în noapte, sicriul cu trupul generalului iranian Kasem Soleimani a fost depus în mausoleul ridicat în cinstea lui. De față au fost mii de oameni care s-au îmbulzit, rugându-se și plângând, să atingă pentru ultima oară sicriul, chiar în timp ce era coborât în groapă.

În Kerman, orașul natal al generalului, ceremoniile funebre au început încă de marți de la prânz. De bună voie, ori mobilizați exemplar de regimul ayatolahului Khamenei, localnicii au inundat străzile strigând "Moarte Americii!" și agitând steaguri iraniene. La un moment dat, pe când mulțimea urma cortegiul spre cimitir, lucrurile au scăpat de sub control și oamenii s-au călcat în picioare. Primele țipete au sporit panică și implicit consecințele dramatice.

Un jurnalist originar din Oradea, plecat într-o expediție inițiatică, se află în aceste zile în capitala Iranului, unde a asistat la ceremoniile funebre de marți.

Citește și
Iran
Iranul a pregătit ”13 scenarii” pentru o ''răzbunare puternică'' împotriva Statelor Unite

Zoltan Pengo, jurnalist: „Atâția oameni într-un loc eu n-am mai văzut în viața mea. Mai târziu am trecut și în zona în care era manifestația asta, la turnul Azidi. E o piață imensă. Era plină de oameni. Cel puțin de ordinul multor sute de mii, poate chiar și un milion de oameni. Nimeni nu a fost ostil cu mine, dar oamenii care mergeau la manifestație păreau, așa, determinați. Ei au perceput lichidarea generalului ca un afront la adresa Iranului. M-a surprins cât de repede au reacționat autoritățile și chiar industria tipografică a făcut față. Deja și ieri dar și astăzi, am remarcat că pe extrem de multe mașini și motociclete, pe parbriz, e lipită poza lui Soleimani.”

Zoltan Pengo a pornit în călătorie ca să reediteze drumul unui cărturar ardelean până în Tibet, făcut în urmă cu 200 de ani. A stat în Iran o săptămână până la izbucnirea crizei. Acum își dorește să plece cât mai repede.

Zoltan Pengo: „De când cu tensiunea asta politică, da, am un sentiment de nesiguranță, da. Aștept să primesc viza pentru India, după care o să plec în Irak cât de repede. Simt această tensiune și chiar e o senzație neplăcută."

Generalul Soleimani, însărcinat cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană și arhitectul politicii iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri la aeroportul din Bagdad într-un atac cu drona, ordonat de către Donald Trump. Generalul venise pentru o întîlnire cu un lider hezbollah și cu șeful miliției shiite irakiene responsabilă pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad, pe 31 decembrie. Ambele grupări, ca de altfel și Hamas sau Jihadul Islamic, sunt finanțate și sprijinite logistic de către Teheran. Se poate bănui motivul întâlnirii convocate de generalul iranian în Bagdad.

De altfel, oficiali de la Washington vorbesc despre planuri concrete privind atacuri ce urmau să fie inițiate în regiune, asupra unor ținte americane sau aliate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult