Pățania unei tinere care a stat o zi întreagă la plajă, deși s-a dat cu cremă de protecție. „Nu m-am dus la medic imediat”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dacă se va dovedi eficient, serul, bazat pe aceeași tehnologie, ar putea fi folosit pentru a combate și alte tipuri de cancer.
Kara Leece, pacientă bolnavă de cancer de piele: „Eram în vacanță în Dubai și mama m-a dat cu cremă de protecție solară, dar la sfârșitul zilei a văzut unele schimbări și mi-a zis că ceva nu e în regulă. Nu m-am dus la medic imediat și mama m-a certat din cauza asta. Nu mai auzisem de un melanom. A fost îngrozitor, e ultimul lucru pe care mi-l doream să se întâmple, mai ales că aveam 30 de ani.”
Este o mărturisire pe care nimeni nu ar vrea să o facă ori să o audă.
O echipă de medici din Londra aduce însă speranță și testează un vaccin împotriva melanomului. Serul îi transmite organismului să „vâneze” celulele bolnave și să împiedice reapariția maladiei.
Mai exact, în timpul unei operații, doctorii extrag o mostră, fac secvențierea genetică a celulei canceroase folosind inteligența artificială, iar rezultatul este un vaccin personalizat, specific tumorii fiecărui pacient.
Heather Shaw, coordonatoarea studiului, University College London Hospitals: „Atunci când unui pacient i se extirpă melanomul, acesta este trimis la o clinică unde i se analizează markerii tumorali de pe acel melanom care i-ar putea permite sistemului imunitar să identifice (cancerul) în mod direct și să nu vizeze celulele sănătoase ale corpului, ci doar celulele canceroase care ar putea rămâne în organism și ulterior se realizează un vaccin special țintit, pentru a învăța sistemul imunitar al acelui pacient cum să lupte. Așadar, nu este un vaccin clasic, care s-ar potrivi tuturor pacienților, ci este unul personalizat, noi o numim „terapie individualizată cu neoantigeni.”
Vaccinul, în dezvoltarea căruia sunt implicate companiile farmaceutice Moderna şi MSD, poate fi personalizat pentru fiecare pacient în doar câteva săptămâni.
Aproape o mie de persoane au fost selectate pentru a lua parte la acest experiment. Studiul a ajuns în a treia, și ultima, fază de testare, după ce - în etapele anterioare - a obținut rezultate promițătoare.
Iain Foulkes, directorul executiv al cercetării: „Cred că s-a văzut o scădere de 45% a riscului de revenire a cancerului la pacienții diagnosticați cu melanom, o formă de cancer de piele, și, totodată, o scădere drastică a ratei mortalității.”
Melanomul, tipul de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual aproximativ 132.000 de persoane, la nivel global.
Ashish Joshi, corespondent Sky News: „Cercetătorii de la UCLH (University College London Hospitals) speră că acest tratament îi va ajuta și pe oameni să se vindece definitiv de cancer și, pe viitor, studiul va fi extins pentru a stopa cancerul de vezică urinară, cancerul pulmonar și cancerul renal.”