Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marş al neo-naziştilor pe străzile din Sofia, în memoria unui general antisemit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de naţionalişti bulgari au participat sâmbătă la un marş în memoria unui general din al Doilea Război Mondial cunoscut pentru antisemitismul său.

Guvernul interzisese marşul, spunând că dăunează imaginii ţării, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, dar organizatorii s-au adresat justiţiei şi au câştigat. Aşa că sute de oameni, majoritatea bărbaţi îmbrăcaţi în negru, au mărşăluit prin centrul Sofiei cu torţe şi steaguri, scandând sloganuri naţionaliste.

"Nu acceptăm să fim catalogaţi drept antisemiţi, neonazişti sau fascişti. Suntem doar naţionalişti", a declarat pentru AFP liderul marşului, Zvezdomir Andronov.

Au luat parte la manifestaţie mai multe zeci de militanţi ai unor grupări de extremă-dreaptă veniţi din diferite ţări europene. Suedezul Robert Eklund, din cadrul Mişcării de Rezistenţă Nordică, a explicat că a venit în Bulgaria "pentru a lupta împotriva unui duşman comun: multiculturalismul, globalizarea şi Uniunea Europeană". El şi-a exprimat dorinţa de "a se pune capăt imigraţiei non-europene".

Citește și
Grecia
Liderii neo-nazisti greci, arestati dupa un val de violente ce au culminat cu uciderea unui rapper

Generalul Hristo Lukov a fost ministru de război al Bulgariei între 1935 şi 1938 şi a condus formaţiunea de extremă-dreapta Uniunea Legiunilor Bulgare. A fost ucis de mişcarea de rezistenţă antifascistă în februarie 1943.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult