Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marocanii își plâng morții. „Viețile noastre sunt încă în pericol”. Imaginile doliului după cutremurul devastator

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt zile de doliu în Maroc, unde cutremurul puternic de vineri noapte a luat cel puțin 2.000 de vieți.

Din păcate, bilanțul ar putea să crească, pentru că cele mai multe victime sunt în zonele de munte, unde salvatorii reușesc cu greu să ajungă.

Potrivit Ministerului nostru de Externe, până în acest moment nu există români printre persoanele afectate de seism.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!

Sunt imaginile dezastrului lăsat în urmă de cel mai puternic seism produs în Maroc în ultimul secol.

Pentru salvarea celor prinși sub dărâmături se fac eforturi supraomenești. Următoarele două zile sunt esențiale, spun specialiștii.

Citește și
cutremur maroc
Spania trimite echipe de salvare în Maroc după seismul devastator care a ucis mai mult de 2.000 de oameni

Pe de altă parte, mii de persoane care locuiesc sau vizitează orașul Marrakech au făcut cozi la centrele de transfuzii pentru a dona sânge, în speranța că îi vor putea ajuta pe răniți.

Centrul istoric al orașului Marrakech, unde se află nenumărate vestigii străvechi, incluse în patrimonul UNESCO, a suferit pagube considerabile.

Sam Kiley, corespondent CNN: „Locuitorii din Medina, centrul istoric vechi al orașului Marrakesh, continuă să vină pentru a vedea ce s-a întâmplat cu propriul lor oraș și foarte des sunt întâmpinați de un astfel de peisaj - clădiri care s-au prăbușit în stradă".

Cele mai mari probleme sunt la sud-est de Marrachesh, în satele din Munţii Atlas, acolo unde a fost epicentrul seismului.

Mișcarea telurică a transformat în ruine zeci de localități. Bucăți de stâncă s-au desprins de pe versanți și au blocat numeroase drumuri, ceea ce îngreunează accesul salvatorilor. Momentan, doar armata a reușit să ajungă la o parte dintre oamenii blocați acolo.

Localnic: „Mi-am pierdut cele două fiice. Dumnezeu să le odihnească în pace".

Localnic: „Am fugit din zona afectată pentru că am simțit că viețile noastre sunt încă în pericol. Ne-am lăsat toate bunurile în casă".

De teama replicilor, foarte mulți oameni stau în tabere improvizate, pe stradă, dar au nevoie disperată de ajutoare umanitare.

În ultimele ore, mai multe țări, printre care Spania, Italia, Cehia sau Statele Unite au trimis ajutoare. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă răniţi sau ajutoare umanitare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult