Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mariupol, Harkov, Nikolaiev și Sumî, distruse de armata rusă. Zelenski transmite mesaje de îmbărbătare pentru populație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este dezastru în orașele asediate de armata rusă. La Mariupol, mai ales, dar și la Harkov, Nikolaiev și Sumî, unde oamenii îndură temperaturi sub pragul înghețului, nu au curent electric și sunt nevoiți să rabde de sete și de foame.

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE 

În acest context dramatic, noile evacuări ale civililor au fost îngreunate de bombardamentele fără încetare. Președintele Zelenski a vorbit, despre pierderile colosale suferite de trupele ruse. Dar și despre pierderile ucrainenilor - 1.300 de soldați uciși de la începutul invaziei. Atenție, urmează scene care vă pot afecta emoțional.

În orașul Mariupol, din sud, asediat de aproape două săptamîni, tancurile rusești au tras direct asupra blocurilor de locuințe.

Spitalul s-a umplut de civili răniți victimele fără vină ale războiului.

Citește și
blindat, rusia, kiev
Rușii s-ar fi apropiat și mai mult de Kiev. Blindate rușești, prinse în ambuscadă

O mamă și-a pierdut copiii în bombardamente: „Am fost prinși la subsol și doi copii au murit... Unde să mai fugim? Cine ne aduce copii înapoi?”.

Oricum, o criză umanitară se acccentuează la Mariupol după un asediu de aproape două săptămâni și bombardamente neîncetate.

Ziua a început cu explozii. La Nikolaiev, oraș din sud, aflat la 130 de kilometri de Odesa, rachetele au căzut și în zonele locuite. Inclusiv spitalul oncologic a fost atins de proiectile.

Viacheslav Chaus, guvernatorul din Cernikov: „Inamicul bombardează continuu orașul Cernigău, cu artileria și cu rachete. Sunt victime, mulți morți și răniți, în rândul populației pașnice. Inamicul bombardează infrastructura civilă unde nu sunt și nu au fost vreodată obiective militare”.

La Harkov, zeci de oameni trăiesc în stațiile de metrou, în tuneluri și chiar în vagoanele de tren, transformate în adăposturi.

Volnovaha, alt oraș din sud, este în bună măsură distrus după luptele grele dintre soldații ucraineni și forțele separatiștilor susținuți de Rusia.

Mii de localnici din Melitopol au ieșit în stradă, în fața principalei clădiri administrative, cerând eliberarea primarului aflat în detenția trupelor ruse.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În Melitopol, ocupanții l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov. Un primar care a apărat cu bravură Ucraina și oamenii din comunitatea lui. Este și o crimă împotriva a tot ce înseamnă democrație. Acțiunile invadatorilor ruși vor fi considerate la fel ca acțiunile teroriștilor din ISIS”.

Președintele ucrainean transmite mereu mesaje de îmbărbătare pentru populație.

Volodimir Zelenski: „Pierderile trupelor ruse sunt colosale. Aceasta este cea mai mare lovitură pentru armata rusă din ultimele decenii. Niciodată nu au pierdut mai mult, într-o asemenea perioadă de timp. De la începutul invaziei, 31 de grupuri tactice la nivel de batalion ale inamicului și-au pierdut capacitatea de luptă”.

Negocierile de pace pot urma numai după o încetare a focului, a declarat președintele Zelenski, care susține că este deschis unei întîlniri față în față cu Vladimir Putin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult