Marinar român, despre atacul rușilor asupra porturilor Reni și Izmail: "Nu am crezut că o să vad cu ochii mei așa ceva"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Navele, care se aflau în operațiuni de încărcare, au făcut cale întoarsă spre portul românesc, sub ploaia de gloanțe a apărării antiaeriene ucrainene și sub amenințarea dronelor care survolau bazinul portuar.
"Forțele ruse au lansat un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre", a transmis, luni dimineață, Comandamentului Operațional Sud ucrainean.
Dronele au vizat portul Reni de la Dunăre, aflat la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați, și portul Izmail, lângă Delta Dunării.
Marinarii români din portul Reni au privit îngroziți exploziile de deasupra orașului, dar și instalațiile de luptă antiaeriană care trag asupra a ceea ce par a fi drone kamikaze.
Șase oameni au fost răniți și un depozit de cereale a ars. De asemenea, mai multe cisterne cu combustibil au fost avariate.
"Dacă mai întârziam două minte, se întâmpla nenorocirea cu noi"Reporter: "A fost panica mare?".
Marinar român: "Foarte mare. La ora 03:00 dimineata sa te trezesti cu drone, iar lansatoarele antiaerienei n-au doborât niciuna. Toate au cazut pe mal, la 100 de metri de noi. Oricare, oricat de rezistent la stres, nu ai ce sa faci". Reporter: "Cât timp va lua să părăsiți portul?". Marinar român: "Cam 10-15 minute. Dacă mai întârziam două minte, se întâmpla nenorocirea cu noi. Punct de control nu mai există, dispecerat nu mai există. Noi am plecat pe răspunderea noastră, cu acordul căpităniei Galați. Punctul de control era ținta lor și noi eram exact acolo, lângă turnul de control. Eu unul n-am crezut că o să vad cu ochii mei așa ceva aproape de noi, aici".
Putin susține că va salva de la foamete țările săraceRusia atacă de șase zile infrastructura portuară din regiunea Odesa. Atacurile, care au provocat avarii și au distrus zeci de mii de tone de grâne. Au început după ce Moscova s-a retras din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
În această situație, Vladimir Putin s-a erijat în liderul care va salva de la foamete țările sărace. Președintele rus a anunțat, într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, că țara sa poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii: "Atât pe o bază comercială, cât şi gratuit, mai ales că ne aşteptăm la o nouă recoltă record în acest an".