Marele abandon. Pandemia a făcut milioane de oameni să demisioneze. Ce fac acum: "E nemaipomenit"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai nou iese însă în evidență și un alt fenomen: alte milioane de americani au renunțat voluntar la slujbe.
Tendința este atât de amplă încât a primit numele de "Marele abandon". În perioada de carantină, oamenii par să-și fi schimbat prioritățile, iar cariera a pierdut teren în fața familiei.
Ea este Kate Santangelo. Locuieşte într-un orăşel din statul american Washington. Pe agenda zilei are o sarcină importantă: să-şi ia fetiţa de la şcoală.
"-Îți aminteșți cât de des reușeai să-ți iei față de la școală? -Oh, Doamne, niciodată..."
Asta s-a schimbat însă în aprilie când femeia a pus capăt carierei de 15 ani în vânzări ca să fie cât mai disponibilă pentru cei doi copii.
"-Lucrăm mult peste program și călătoream des în interes de serviciu. -Dacă nu era pandemia, crezi că ți-ai mai fi dat demisia? - Nu, cred că aș fi tot acolo. Categoric!"
Kate e unul dintre milioanele de americani care au părăsit piața muncii în ultimele lunii: 4,4 milioane doar în septembrie. Dar, pe de altă parte, femeia a trebuit să completeze unul dintre cele 4,7 milioane de dosare depuse de americani pentru a-și deschide o afacere în primele zece luni ale anului. O creștere de 34% față de aceeași perioada din 2019. Astfel, a fondat un ghid de resurse pentru părinți.
Kate Santangelo: "Reușesc să-mi duc copiii la doctor și dispun de mai multă marjă de manevră când e vorba să programez una sau alta."
Nu doar mamele își părăsesc joburile. Numeroși americani care mai aveau câțiva ani până la pensie au decis să iasă mai repede din sistem.
"-Ce e acolo, în spatele vostru? -Rulota noastră."
Scott și Mary Banks s-au pensionat la începutul toamnei. Scott avea un job în finanțe, iar Mary - în imobiliare.
"-I-am spus: 'Ce-ai zice să ne pensionăm acum în loc să mai așteptăm 3 ani?'... -Am zis ‘da’ din toată inima."
În ultimele 18 luni, 1,5 milioane de americani urmau să se pensioneze la termen. În realitate, au făcut acest pas 3,6 milioane.
Scott Banks: "E nemaipomenit! Nu-mi lipsește deloc munca..."
Mutațiile provocate pe piața muncii de "Marele abandon" se reflectă și în penuria de forță de muncă din industria ospitalității. În orașul Missouri din Texas sunt o mulțime de restaurante și hoteluri care caută cu disperare angajați. După ce s-a ridicat carantina, la reluarea activității, puțini dintre vechii angajați s-au întors la muncă.
Parker Harvey, Workforce Solutions Principal Economist: “La noi în oraș sunt dovezi clare ale mișcării Marele Abandon în baruri, restaurante și hoteluri."
Numai statul Texas are o lipsa de angajați în ospitalitate de 150 de mii de oameni.