Marea provocare după autorizarea vaccinurilor anti-Covid: trebuie depozitate la temperaturi extreme
Your browser doesn't support HTML5 video.
Varianta cea mai la îndemână - folosită deja în cazul vaccinului pentru Ebola - este transportul fiolelor în cutii cu gheaţă carbonică. În Statele Unite, spitale şi departamentele de sănătate au dat deja comenzi.
Aprobarea vaccinurilor de la Pfizer și Moderna pare să fie o chestiune de timp. Ochii tuturor se îndreaptă acum către procesul de distribuţie şi depozitare, următoarea provocare majoră.
Saad B. Omer, director Yale Institute for Global Health: „Nu vaccinul salvează vieţi, ci vaccinarea, procedura de a duce vaccinul din fiolă până în braţ e cea care salvează vieţi. Aşa că sunt probleme care ţin de distribuţie, dar nu sunt imposibil de depăşit.”
Una dintre soluţii este gheaţa carbonică. O fabrică ce aparține familiei americane Gehm, din Akron, Ohio, produce anual aproximativ 3.000 de tone.
Harry Gehm, proprietarul companiei: „E nevoie de aproape două kilograme de dioxid de carbon lichid pentru un kilogram de CO2 solid.”
Temperatura produsului finit este de minus 78 de grade Celsius. Suficient să îngheţe aproape instantaneu pielea cuiva neatent.
Fiolele de vaccin trebuie păstrate la temperaturi foarte joase. În cazul vaccinului produs de Pfizer, de exemplu, minus 70 de grade Celsius. Compania lui Harry primește deja telefoane de la spitale și de la alţi potenţiali distribuitori ai serului imunizant.
Harry Gehm: „Primim telefoane de la diverse spitale, Giant Eagle (un lanţ de supermarketuri) ne-a contactat pentru departamentul lor de sănătate, şi Departamentul de Sănătate al Statului ne-a sunat pentru stocul lor.”
Bob Jones, corespondent CNN: „Acestea sunt granulele în care va fi păstrat vaccinul. Până acum, Gehm spune că Departamentul de Sănătate din Ohio a solicitat aproape 7 tone pe săptămână. Gheaţa carbonică va fi transportată în aceste cutii albastre mari, în care intră aproape 700 de kilograme de granule de gheaţă carbonică.”
Harry Gehm: „Cred că toată povestea va dura câteva luni. Nu ştiu cât de rapid... o să ia ceva vreme, mai ales din cauză că aceste vaccinuri se fac în doză dublă, aşa că va dura de două ori mai mult.”
Vaccinul Pfizer poate sta până la 15 zile, în containerele speciale. Cu o condiție: gheața să fie înlocuită la cinci zile. Apoi, odată scos de aici, poate fi ținut încă 5 zile în frigider. Până în acest moment, însă, nu există proceduri clare privind distribuţia şi, mai ales, depozitarea milioanelor de doze. Se pare că vor veni în cutii de aproximativ 1000 de fiole, așa că pentru cabinetele medicale mici, de exemplu, gestionarea situației se va dovedi dificilă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vaccin , coronavirus , gheața , Pfizer , moderna
Dată publicare: 19-11-2020 13:26