Marea Britanie va acorda 10.500 de vize temporare de muncă pentru a face față deficitului de mână de lucru
Aceste permise pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, sunt menite să atenueze lipsa flagrantă de şoferi de camioane, dar şi de personal în sectoare cheie ale economiei britanice, cum ar fi creşterea păsărilor.
În ultimele zile şi în pofida apelurilor din partea guvernului de a nu intra în panică, benzinăriile au fost luate cu asalt din cauza rupturilor de stoc care afectează şi produsele agroalimentare.
Această decizie de redeschidere a porţilor pentru imigranţi profesionali contravine liniei promovate de premierul Boris Johnson, al cărui executiv continuă să insiste că Regatul Unit nu mai depinde de forţa de muncă străină.
Mai multe luni, Guvernul britanic a încercat să evite această decizie, în pofida avertismentelor venite din partea mai multor sectoare economice şi a deficitului estimat de 100.000 de şoferi de camioane.
Pe lângă aceste vize temporare de muncă, alte măsuri excepţionale vor trebui să permită asigurarea aprovizionării înaintea sărbătorilor de Crăciun, a declarat secretarul pentru transporturi Grant Shapps.
Premierul Boris Johnson se confruntă cu o presiune în creştere, în contextul în care criza de COVID-19 şi consecinţele Brexitului au accentuat lipsurile, pe lângă creşterea preţurilor la energie.
Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile.
Lanţul de fast-food McDonald's a rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută, în timp ce concurentul său, KFC a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă cărnii de pui.