Benzina a început să fie distribuită cu rația în UK. Cozi uriașe la pompe. FOTO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În lipsa şoferilor de camioane-cisternă, soldaţilor englezi li s-a cerut să fie pregătiţi să vină în ajutor pentru a combate deficitul de aprovizionare.
Nina dos Santos, CNN Europe Editor: "În acest loc, aflat într-o zonă aglomerată a Londrei, o benzinărie tocmai a primit prima sa livrare de sâmbătă, o cantitate de carburant relativ modestă, 40.000 de litri. În mod normal, e nevoie de doar de trei livrări pe săptămână, dar acum angajaţii sunt disperați să obțină câte una în fiecare zi. După cum puteți vedea, la nici o oră de când a plecat şoferul camionului-costernă, s-au format cozi de maşini care se întind pe o distanţă de câteva străzi. Mulți dintre oamenii care se află aici spun că au nevoie disperată de combustibil, printre ei se află fie şoferi care se ocupă cu aprovizonarea supermarketurilor, fie şoferi de taxi."
Localnic: "Evident, sunt foarte îngrijorat. Eu din asta trăiesc, aşa că mă nelinişteşte foarte mult."
Localnic: "Cred că am fost pe la cinci benzinării, dar niciuna nu era deschisă."
De cinci zile, în Marea Britanie, benzina a ajuns să fie distribuită în raţii. Multe dintre staţiile de alimentare au fost nevoite să îşi pună, momentan, lacătul pe uşă. Guvernul şi distribuitorii de combustibil spun că nu există o penurie naţională de aprovizonare. De vină ar fi, spun oficialii englezi, oamenii care au făcut aşa-numitele "cumpărături din panică".
Localnic: "Cred că mulţi oameni s-au panicat, iar noi cei care avem cu adevărat nevoie de acces la combustibil ne aflăm acum într-o situaţie limită."
Dar armata este gata să ajute la ameliorarea problemelor de alimentare cu combustibil. Aproape 150 de şoferi de camioane-cisternă militare sunt pregătiţi să intervină, dacă va fi necesar.
George Eustice, ministrul britanic al mediului: "Am adus instructori în Ministerul Apărării pentru a accelera o parte din trainingul pentru camioane. În acest moment, nu avem de gând să îi punem pe soldaţi să conducă efectiv, dar în cadrul armatei avem un contingent civil, care este mereu în aşteptare în caz de nevoie."
Asociația Transportatorilor Rutieri a estimat că Marea Britanie are nevoie de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele, iar criza de forță de muncă a fost agravată atât de pandemia de COVID-19, cât și de Brexit.
Guvernul britanic a convenit să se anuleze restricțiile de viză, pentru a pune la dispoziție în jur de 5.000 de vize temporare, în speranța că aşa pot atrage mai mulți șoferi de camioane din Europa - mai ales că preţul petrolului a crescut ieri pentru a cincea zi consecutiv. Cotaţia petrolului Brent se află la cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, aproape 80 de dolari pe baril.