Manifestații violente în Muntenegru, în timpul înscăunării noului șef al Bisericii Ortodoxe Sârbe
Your browser doesn't support HTML5 video.
Scutierii au folosit din plin gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au încercat să oprească ceremonia de instalare a arhiepiscopului Ioanikie.
Manifestaţiile violente, care au început sâmbătă şi au continuat duminică, reflectă tensiunile în ţara din Balcani care a pus capăt uniunii cu Serbia în 2006.
Manifestanții furioși au incendiat cauciucuri, au aruncat cu pietre în polițiști și au răsturnat barierele de securitate din jurul mânăstirii din Cetinje, vechea capitală a țării. Protestatarii au strigat: „Aceasta nu este Serbia!” şi „Trăiască Muntenegru!”.
În ciuda acestor manifestări violente, ceremonia de înscăunare a lui Ioanikie al doilea a avut loc duminică, așa cum era prevăzut.
Însă, în mijlocul unor măsuri de scuritate şocante. Mitropolitul a sosit cu elicopterul, împreună cu patriarhul sârb Porfirie, înainte de a fi condus spre biserica mânăstirii, de poliţişti înarmaţi până în dinţi și cu veste antiglonţ.
Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru este cea mai mare instituţie religioasă a ţării, dar se află în conflict deschis cu preşedintele Milo Djukanovici. El susţine că Biserica încearcă să submineze independenţa şi să readucă Muntenegru înapoi sub controlul Serbiei.
„Orașul meu, Cetinje, simbolul vechiului Muntenegru, a fost ocupat azi de fanatici religioși. Îi respect pe toți credincioșii, dar fanaticii religioși sunt periculoși pentru civilizație și societate”, a spus un localnic.
La 15 ani de la declararea independenței, muntenegrenii sunt încă dezbinați când vine vorba despre legăturile cu Serbia și cu Biserica Ortodoxă Sârbă. Aproape 30% din populația țării se consideră sârbi.
„Suntem foarte fericiți și bucuroși că Patriarhul nostru a venit aici. Suntem însă triști și rușinați din cauza incidentelor și a întregii situații”, a spus un alt localnic.
Chiar preşedintele le-a cerut protestatarilor să perturbe învestirea lui Ioanikie al II-lea în cea mai înaltă funcţie religioasă, adică Mitropolit de Muntenegru şi arhiepiscop de Cetijinie.
Dar Milo Djukanovici nu mai are susţinerea parlamentului de anul trecut, după ce partidul socialist a pierdut alegerile parlamentare, ajungând în opoziţie pentru prima dată în trei decenii. Socialiştii au fost sancţionaţi de alegători şi din cauza unei legi, pentru care a insistat preşedintele Djukanovici, şi care ar permite statului să revendice proprietăţile bisericii.