Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Manifestaţie în portul Beirut, la patru ani de la explozie, de teama izbucnirii unui război. „Criminalii nu au fost arestaţi”

Sute de libanezi au comemorat duminică patru ani de la explozia sângeroasă în portul Beirut, care a îndoliat capitala, în timp de Libanul se teme de un război total între Israel şi Hezbollah, relatează AFP.

Manifestanţii s-au adunat în în faţa portului, agitând portrete ale victimelor, denunţând obstrucţionarea anchetei din cauza unor presiuni politice şi cerând socoteală celor care se fac viovaţi de dramă.

La 4 august 2020, una dintre cele mai mari explozii - nenucleare - din istorie devasta cartiere întregi ale capitalei libaneze, omorând peste 220 de oameni şi rănind alţi peste 6.500.

Rudele victimelor, care au înfiinţat un colectiv ce luptă neîncetat să se facă dreptate, mărşăluiau în faţa coloanei.

”Sunt una dintre victimele exploziei”, a declarat o manifestantă, Viviane Haddad, rănită în explozie.

Citește și
beirut
AFP: A fost găsit trupul comandantului Hezbollah ucis în atacul israelian din Beirut

”Patru ani au trecut, iar criminalii nu au fost arestaţi, unde e dreptatea?”, a denunţat ea.

”Vrem să ştim cine a provocat explozia (...). Cine ne-a luat copiii, mamele, tinerii?”, întreabă Sonia Audeh, o mamă în vârstă de 53 de ani.

Deflagraţia a fost cauzată de un incendiu într-un depozit în care au fost stocate fără măsuri de precauţie tone de nitrat de amoniu, în pofida unor avertismente repetate adresate unor oficiali de rang înalt.

”Lipsa totală a responsabilităţii într-o astfel de catastrofă provocată de om este stupefiantă”, a deplâns într-un comunicat Coordonatoarea Specială a ONU pentru Liban Jeanine Hennis-Plasschaert.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a efectuat o vizită la Beirut în urma exploziei, a reiterat duminică ”angajamentul de nezdruncinat” al Franţei faţă de Liban şi şi-a reiterat ”exigenţa justiţiei pentru toate victimele”.

”Să-și facă datoria”

La ora locală 18.07, ora exactă a exploziei, manifestanţii au păstrat un moment de reculegere, în timp ce sunau sirenele vapoarelor în rada Beirutului şi ale ambulanţelor.

Una dintre avocatele familiilor victimelor, Cécile Roukoz, care şi-a pierdut fratele în explozie, a enumerat într-un discurs numele oficialilor politici şi din domeniul securităţii care au obstrucţionat ancheta şi le-a cerut judecătorilor ”să-şi facă datoria”.

Un reprezentant al colectivului rudelor victinmelor, William Noun, care şi-a pierdut fratele, a acuzat într-un discurs puternica mişcare islamistă Hezbollah de obstrucţionarea anchetei şi de ameninţarea judecătorului însărcinat cu aceasta.

Un prim judecător însărcinat cu ancheta în 2020 s-a retras după ce a inculpat un fost premier şi trei foşti miniştri.

Succesorul său, Tarek Bitar, a atacat la rândul său oficiali politici, însă Parlamentul a refuzat să le ridice imunitatea deputaţilor inculpaţi, Ministerul de Interne s-a opus interogării unor ofiţeri de rang înalt, iar forţele de securitate au refuzat să execute mandate de arestare.

Nevoit să suspende ancheta timp de 13 luni, Tarek Bitar a fost dat în judecată cu privire la nesubordonare de către procurorul general după ce a reluat-o şi a inculpat mai multe personalităţi sus-puse.

Un oficial judiciar a declarat AFP sub protecţia anonimatului că Tarek Bitar urmează să reia ancheta ”săptămâna viitoare”, după ce procurorul general s-a pensionat şi a fost înlocuit.

Mutism oficial

Principalii oficiali libanezi nu au comentat comemorarea dramei, în contextul în care Libanul se teme de un război regional între Iran şi Israel în care această ţară se află în avanpost.

Apeluri adresate cetăţenilor străini de a părăsi Libanul s-au multiplicat duminică, iar companii aeriene şi-au suspendat zborurile.

Iranul, mişcările islamiste palestiană Hamas şi libanez Hezbollahul au acuzat Israelul de uciderea miercuri, la Teheran, a liderului mişcării islamiste palestiniene Ismail Haniyeh.

Liderul palestinian a fost asasinat la câteva ore după un atac revendicat de Israel în care a fost ucis liderul militar al Hezbollah Fuad Skokr, marţi seara, în apropiere de Beirut.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat Israelul cu o ”pedeapsă severă”, iar liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a avertizat cu privire la ”bătălie deschisă pe toate fronturile”.

Războiul din Fâşia Gaza a antrenat deschiderea frontului din sudul Libanului cu Israelul de către Hezbollah, care face parte din ceea ce Iranul numeşte ”axa rezistenţei” împotriva Israelului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult