Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Manifestanți pro-palestinieni, arestați la Universitatea Yale din SUA. Incidente și la Universitatea Columbia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poliția a arestat, luni, zeci de persoane aflate la o demonstrație pro-palestiniană care a fost organizată la Universitatea Yale din SUA.

Arestările au avut loc la câteva ore după ce Universitatea Columbia a anulat cursurile fizice, ca răspuns la protestatarii care au instalat tabere de corturi în campusul din New York săptămâna trecută.

Potrivit Reuters, demonstranții au blocat traficul în jurul campusului Yale din New Haven, Connecticut, cerând ca școala să se dezică de producătorii de arme militare, au arătat înregistrările video publicate pe rețelele de socializare.

Poliția a arestat peste 45 de protestatari, potrivit Reuters, care citează Yale Daily News, un site de știri administrat de studenți. Oficialii Universității Yale nu au răspuns la solicitarea de a formula un punct de vedere. 

Protestele de la Yale, Columbia și din alte campusuri universitare din SUA au început ca răspuns la cea mai recentă escaladare a conflictului israeliano-palestinian, în urma raidului transfrontalier mortal al militanților islamiști Hamas din 7 octombrie și a răspunsului feroce al Israelului în enclava Gaza controlată de Hamas.

Citește și
Fasia Gaza
Numărul uriaș de morți în Gaza de la începutul ofensivei Israelului la 7 octombrie

Apărătorii drepturilor omului au raportat o creștere generală a incidentelor de ură împotriva evreilor, arabilor și musulmanilor, începând cu data de 7 octombrie. 

Într-un e-mail adresat luni personalului și studenților de la Columbia, președintele Columbia, Nemat Minouche Shafik, a anunțat că universitatea a anulat cursurile fizice, în persoană, și a trecut la predarea online pentru a "detensiona furia și a ne da tuturor șansa de a lua în considerare următorii pași".

Săptămâna trecută, Shafik a chemat poliția din New York pentru a evacua o tabără de corturi pe care protestatarii o instalaseră pe peluza principală a Universității Columbia. Aceștia au cerut ca școala să renunțe la investițiile legate de Israel, o mișcare neobișnuită, condamnată de unele facultăți.

Școala a precizat că tabăra a încălcat regulile. Poliția a arestat peste 100 de studenți de la Columbia și de la colegiul vecin Barnard College sub acuzația de violare de domiciliu.

Columbia și Barnard au suspendat zeci de studenți implicați în proteste.

"Aceste tensiuni au fost exploatate și amplificate de persoane care nu sunt afiliate la Columbia și care au venit în campus pentru a-și urmări propriile agende", a declarat Shafik, care săptămâna trecută a depus mărturie în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților din SUA, apărând răspunsul școlii la presupusul antisemitism al protestatarilor. "Avem nevoie de o resetare".

Departamentul de poliție din New York a trimis zeci de ofițeri pe străzile aglomerate din Manhattan din jurul campusului Columbia, unde au avut loc confruntări furioase între grupuri pro-palestiniene și pro-Israel.

"Am primit rapoarte potrivit cărora studenților israelieni care se plimbau prin campus li s-au luat steagurile, le-au fost smulse din mâini", a declarat luni Tarik Shappard, purtătorul de cuvânt al șefului poliției, în cadrul unei conferințe de presă în fața campusului. "Dar nu am primit niciun raport cu privire la vreun rău fizic împotriva vreunui student".

Studenții protestatari au petrecut mai multe nopți dormind în aer liber pe peluză, iar de atunci au instalat din nou corturi.

Studenții au organizat rugăciuni musulmane și evreiești în tabără, iar unii au ținut discursuri în care au condamnat Israelul și sionismul și au lăudat rezistența armată palestiniană.

Tabere pro-palestiniene similare au fost instalate și la Emerson College din Boston și la Massachusetts Institute of Technology din orașul vecin Cambridge.

Președintele american Joe Biden, care a fost criticat de protestatari pentru că a furnizat fonduri și arme Israelului, a declarat duminică, într-o declarație, că administrația sa a pus toată forța guvernului federal în spatele protejării comunității evreiești.

"Chiar și în ultimele zile, am văzut hărțuiri și apeluri la violență împotriva evreilor", a spus el. "Acest antisemitism flagrant este condamnabil și periculos - și nu are absolut niciun loc în campusurile universitare, sau oriunde în țara noastră".

Primarul orașului New York, Eric Adams, a declarat duminică, într-o declarație, că este "îngrozit și dezgustat de antisemitismul care se revarsă în campusul Universității Columbia și în jurul acestuia". El a dat exemple de o femeie care "a strigat: "Noi suntem Hamas" sau grupuri de studenți care scandau "Nu vrem sioniști aici"."

Organizatorii studenților din tabăra de la Universitatea Columbia au criticat declarațiile lui Biden și Adams și afirmațiile de antisemitism ale acestora, menționând că unii dintre organizatori sunt evrei și că agențiile de știri s-au concentrat pe "persoane incendiare care nu ne reprezintă".

"Respingem cu fermitate orice formă de ură sau intoleranță și rămânem vigilenți împotriva celor care nu sunt studenți și care încearcă să perturbe solidaritatea care se forjează între studenți - colegi și colegi palestinieni, musulmani, arabi, evrei, negri și pro-palestinieni", au declarat aceștia într-un comunicat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult