Manifenstanții sârbi amenință că vor bloca străzile din Belgrad. Președintele Vucic acuză Occidentul de implicare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ei acuză partidul de guvernamânt că a adus etnici sârbi din Bosnia vecină să voteze în Belgrad, în alegerile legislative și locale din 17 decembrie.
Furia oamenilor a sporit și mai mult, joi seară, după ce un tribunal din Belgrad a decis ca patru dintre cei 38 de protestatari reținuți duminică seară să rămână în arest preventiv.
Și joi seară, a zecea la rând, câteva sute de oameni au mărșăluit prin centrul Belgradului pentru a denunța fraudarea alegerilor.
Visnja Samoukovic, protestatar: „Ca în fiecare seară, sunt aici să protestez împotriva fraudei electorale, „furtul mileniului”. Este o situație cu totul anormală și sper ca prin actiunile noastre s-o facem cunoscută în lumea întreagă, mai ales în Europa și SUA”.
Alianța de opoziție, „Serbia împotriva violenței”, cere anularea votului și repetarea alegerilor într-un cadru liber și corect. De câteva zile se fac auzite tot mai puternic și vocile studenților, care își susțin revendicarile în fața facultății de filosofie din Belgrad. Au de gând ca, începând de vineri, să blocheze străzile din centrul Capitalei pentru 24 de ore. Asta dacă nu li se va permite să examineze listele electorale.
Radislav Radisavljevic, protestatar: „Sunt aici pentru că au furat alegerile, pentru că nu sunt mulțumit de cum conduce Aleksandr Vucic, pentru că vrem democrație”.
Favorizarea partidului de guvernamant de către presa de stat, turismul electoral și includerea pe liste a unor persoane decedate sunt principalele nereguli denunțate de opoziția sârbă. Și observatorii internaționali au semnalat probleme legate de scrutinul câștigat detașat de Partidul Naționalist Sârb.
Preşedintele Aleksandar Vucic a respins acuzaţiile de fraudă, declarând că deţine dovezi conform cărora protestele ar fi „orchestrate din străinătate”.