Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, prelungit cu încă un an

Norvegianul Jens Stoltenberg, aflat la conducerea NATO din 2014, a anunţat marţi că va rămâne în funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice pentru încă un an, transmit AFP şi Reuters.

''Sunt onorat de decizia aliaţilor din NATO de a-mi extinde mandatul de secretar general până la 1 octombrie 2024. Puntea transatlantică între Europa & America de Nord ne-a asigurat libertatea & securitatea pentru aproape 75 de ani şi, într-o lume mai periculoasă, Alianţa noastră este mai importantă ca oricând'', a scris el pe Twitter, cu numai o săptămână înaintea Summitului de la Vilnius din 11-12 iulie.

Această prelungire era aşteptată de câteva săptămâni în absenţa consensului asupra numelui unui eventual succesor.

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, norvegianul Stoltenberg (64 de ani) a efectuat deja două mandate şi postul i-a fost prelungit până la 30 septembrie 2023, potrvit Agerpres.

Biden a insistat asupra lui Stoltenberg

Luna trecută, preşedintele american Joe Biden i-a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să rămână în această funcţie pentru încă un an, au relatat media norvegiene, potrivit AFP.

Citește și
jens stoltenberg
Stoltenberg: „Liderii din NATO nu vor invita oficial Ucraina să adere la Alianţă la summitul de la Vilnius”

Numit la 1 octombrie 2014 pentru un mandat de patru ani, norvegianul Stoltenberg (64 de ani) a efectuat deja două mandate şi postul i-a fost prelungit până la 30 septembrie 2023.

Conform radioteleviziunii publice norvegiene NRK şi cotidianului Dagens Naeringsliv (DN), care citează surse anonime, Jens Stoltenberg ar urma să rămână în funcţie până la Summitul de la Washington din 2024, care va marca 75 de ani de la fondarea Alianţei.

''Războiul din Ucraina şi aderarea încă neîncheiată a Suediei (la NATO) sunt argumente cu greutate pentru a nu schimba secretarul general acum'', scrie DN.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult