Malala s-a întors la locul unde a fost împușcată în cap. Cum a fost primită
Galerie foto
Tânăra laureată a Premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai a efectuat sâmbătă o vizită scurtă, încărcată de emoţie, în Valea Swat, regiunea sa natală din Pakistan, la cinci ani după atentatul taliban în care era să îşi piardă viaţa şi care a făcut din ea un simbol mondial al luptei pentru dreptul la educaţie al fetelor, relatează Agerpres, citând AFP.
"Am părăsit Swat cu ochii închişi, iar acum revin cu ochii deschişi. Sunt foarte fericită. Mi-am îndeplinit visul", a declarat ea pentru AFP în timpul unei vizite la şcoala pentru băieţi Guli Bagh, la circa 15 kilometri de Mingora, principalul oraş din regiune.
"Pacea a revenit la Swat datorită sacrificiilor imense făcute de fraţii şi surorile mele", a adăugat ea în timpul acestei vizite scurte de puţin peste două ore.
Tânăra de 20 de ani, însoţită de părinţi şi de cei doi fraţi ai săi, a ajuns sâmbătă dimineaţă din capitala Islamabad cu un elicopter militar. Ea a fost primită în Swat de prieteni şi de apropiaţi.
Ajunsă joi la Islamabad pentru o vizită de patru zile în Pakistan, neanunţată şi extrem de securizată, Malala Yousafzai a fost primită de premierul Shahid Khaqan Abbasi. Ea nu a mai fost în Pakistan din 2012.
"Îmi este dor de tot din Pakistan, de la râuri şi munţi la străzile murdare şi la gunoiul din jurul casei noastre. De prietenele mele şi de felul în care bârfeam, de certurile cu vecinii", a declarat ea vineri într-un interviu pentru Reuters.
Mingora este oraşul unde Malala Yousafzai şi familia sa trăiau la momentul atentatului în care ea a fost rănită grav, fiind împuşcată în cap, la 9 octombrie 2012, şi unde ea mergea la şcoală.
Jihadişti ai TTP (talibanii pakistanezi) au luat cu asalt autobuzul şcolar care o ducea acasă după cursuri. Unul dintre ei a întrebat cine este Malala, după care a împuşcat-o în cap.
Regiunea Swat este deseori oferită de autorităţile pakistaneze ca exemplu de reuşită în lupta împotriva talibanilor şi grupărilor legate de Al-Qaida. Regiunea a fost declarată recent suficient de sigură pentru a fi redeschisă turismului. În ciuda acestui lucru, Pakistanul este deseori criticat pentru că nu atacă rădăcinile extremismului de pe teritoriul său.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!