Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Maia Sandu, la un pas să câștige alegerile din primul tur. Votul moldovenilor face valuri până în Georgia

Your browser doesn't support HTML5 video.

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu și candidatul socialiștilor pro-ruși, Alexandr Stoianoglo se vor înfrunta, peste două săptămâni, în turul doi.  

Iar referendumul pentru aderarea țării la Uniunea Europeană a avut un scor extrem de strâns. Peste 8.000 de voturi pro-aderare au făcut diferența. Au fost numărate peste 99% din sufragii.

Maia Sandu a obținut apoape 42% dintre sufragii, în timp ce candidatul Partidului Socialist și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a atras voturile a peste 26% dintre alegători.

Pe locul al treilea se regăsește Renato Usatîi, de la Partidului Nostru, cu aproape 14% dintre voturi. Ceilalți candidați au obținut scoruri mai mici de 6 procente.

Maia Sandu acuză o posibilă fraudă masivă la alegeri

Președinta în execițiu, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, reclamă tentative de fraudă.

Citește și
alegeri prezidentiale republica moldova 2024
Rezultate alegeri în Republica Moldova 2024, numărătoare finală. Maia Sandu - 42,45%, Alexandr Stoianoglo - 25,98%

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Grupări criminale împreună cu forțe străine, ostile intereselor noastre, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă. Avem probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic”.

Referendumul în care cetățenii au fost întrebați dacă susținut modificarea Consituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană scorul a fost unul strâns. Puțin peste jumătate dintre alegători au fost de acord cu parcursul european al țării vecine, în timp ce 49,82% au votat împotrivă, potrivit datelor preliminare, după numărarea a 99% din voturi.

Principalii adversari ai Maiei Sandu nu au votat la referendum

Alexandr Stoianoglo, principalul contracandiat al Maiei Sandu: „Nu am votat la referendum. Dar în același timp sunt susținător al ideii, al aspirațiilor pro-europene”.

Renato Usatîi, candidat: „E poziția mea personală, dar să-i lăsăm pe cetățeni să facă așa cum vor. Mama a luat două buletine de vot. Eu am luat unul, așa cum am declarat”.

Votul din Republica Moldova a avut ecouri și în capitala Georgiei. Mii de oameni care vor aderarea țării în Uniunea Europeană au ieșit în stradă la Tbilisi. Lideri ai Partidelor de Opoziție și reprezentanți ai Organizațiilor neguvernamentale au participat la miting, alături de prima femeie președinte din istoria Georgiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult