Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Maia Sandu, gest sfidător înaintea prezidenţialelor din Rep. Moldova. Contracandidat: „Puţin respect pentru cetăţenii noștri”

O dezbatere televizată înaintea alegerilor prezidenţiale din Rep. Moldova a fost întreruptă, marţi, când preşedintele pro-european Maia Sandu nu a participat, iar unul dintre cei doi rivali principali ai săi - Alexandr Stoianoglo - a părăsit studioul.

Maia Sandu a denunţat Rusia ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la adresa Moldovei şi consideră că încercarea sa de a adera la Uniunea Europeană este piatra de temelie a politicilor sale. Ea se confruntă cu 10 contracandidaţi în ceea ce a devenit o campanie din ce în ce mai aprinsă pentru scrutinul din 20 octombrie.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii din opoziţia pro-rusă, şi Renato Usatîi, primarul de două ori ales al oraşului Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Moldova, s-au prezentat la dezbatere. Stoianoglo, concediat de Sandu în 2021, a plecat repede, spunând că nu are întrebări pentru contracandidatul Usatii.

”Mi-am amânat toate întâlnirile pentru a veni aici şi a arăta puţin respect pentru cetăţenii noştri”, a spus Stoianoglo.

”Eram gata să răspund la toate acuzaţiile pe care acest guvern şi doamna Sandu le-au aruncat asupra mea”, a adăugat el.

Citește și
ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, în vizită oficială la Chişinău. Întâlnire cu Maia Sandu și Dorin Recean

Usatii i-a spus prezentatorului că va rămâne pentru ”a vorbi cu oamenii”.

”Pe 20 octombrie, vom alege un nou preşedinte, permiteţi-mi să repet, un nou preşedinte. Tot ce trebuie să facem este să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă”, a afirmat el.

Cel mai recent sondaj de opinie publicat săptămâna aceasta o plasează pe Maia Sandu confortabil în frunte, cu un sprijin de 36 %, faţă de 10 % pentru Stoianoglo şi 7,5 % pentru Usatîi, care spune că este în favoarea menţinerii relaţiilor bune ale Moldovei atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia, potrivit News.ro.

Maia Sandu a reacționat

Alegătorii vor participa, de asemenea, la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a deschide calea aderării la UE a Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, şi fostă republică sovietică. Socialiştii spun că nu se opun aderării la Europa, dar denunţă plebiscitul ca fiind o manevră pentru a o ajuta pe Sandu să câştige realegerea.

Sondajul a indicat un sprijin de 63% pentru aderarea la UE în rândul alegătorilor decişi.

Sandu a refuzat să confirme în prealabil dacă va lua parte la dezbatere. Ea a declarat că nu doreşte să participe alături de candidaţi ”nevalabili”, o referire la politicienii susţinuţi de interese de afaceri sau grupuri criminale.

Stoianoglo a fost demis de Sandu pe motiv că a fost ineficient în eradicarea corupţiei endemice.

Cel mai înalt ofiţer de poliţie din Moldova a declarat săptămâna trecută că grupurile criminale cu sprijin rusesc sunt hotărâte să perturbe campania, inclusiv comploturi pentru a confisca clădiri guvernamentale.

De asemenea, el a declarat că peste 130.000 de moldoveni au fost mituiţi de o reţea gestionată de Rusia pentru a vota împotriva referendumului UE şi pentru candidaţii favorabili Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult