Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai multe cazuri de variolă la oi și capre au fost confirmate în Spania. România a fost notificată de Comisia Europeană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană a trimis notificări statelor membre, inclusiv României, după ce în sudul Spaniei au fost confirmate mai multe cazuri de variolă la oi și la capre.

Virusul, care a fost eradicat de mai bine de o jumătate de secol în Europa, este extrem de contagios și poate duce la moartea animalelor. În plus, boala poate provoca pierderi economice semnificative. România este unul dintre cei mai mari exportatori de oi la nivel mondial.

Focarul de variolă a fost descoperit la o fermă cu peste 300 de oi și capre din provincia Granada, în sudul Spaniei. Practic animalele fac un vărsat de vânt, cum i se zice popular.

Potrivit medicilor veterinari, virusul este extrem de contagios. Se transmite pe cale respiratorie, iar simptomele sunt evidente. Pe pielea animalelor apar erupții, care chiar și după ce se cicatrizează, poartă virusul încă cel puțin șase luni. Iar tot ce intră în contact cu animalele bolnave se infestează imediat.

Mobilizarea de urgență la nivelul Uniunii Europene arată cât de gravă este situația.

Alin Mituța, europarlamentar în Comisia de Agricultură: Spania a notificat inclusiv România acum câteva zile, iar Comisia Europeană a luat măsuri urgente care deja se aplică acolo. Autoritățile naționale din Spania sunt obligate să asigure un perimetru de trei kilometri în jurul fermei respective, de control practic. Și încă 10 kilometri în afara zonei în așa fel încât virusul acesta să nu poată să iasă din zona respectivă.

Doina Daneș, profesor de boli infecționase la USAMV București: Pericolul este foarte mare pentru că în populații de animale indemne, care nu s-au întâlnit niciodată cu acest virs, din punctul de vedere al protecției specifice, nivelul este inxistent, este zero. Și atunci întâlnirea cu acest virus poate să determine evoluții de morbiditate maximă. 70, 80, 90% din populația de oi și capre.

Nicolae Cioranu, președintele unei Asociații de crescători de ovine: Pentru România, comerțul cu ovine este foarte important și mai ales pe segmentul export. Pentru că, știm bine, după ieșirea Angliei din comunitatea europeană, România a rămas pe locul doi ca și efective de ovine crescute în România. Exportul nostru din România se bazează foarte mult pe exportul către țările arabe, către țările musulmane.

Măsurile urgente vin și în contextul pestei porcine, virus care a scăpat de sub control și care face ravagii în multe țări europene. Potrivit specialiștilor, țara noastră se confruntă cu cel mai mare număr de focare de pestă porcină de până acum, iar asta ne lasă încet, încet fără carne de porc. Cu tot mai multe ferme care se închid, fermerii români abia dacă mai reușesc să acopere 20% din cererea de pe piață.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult