Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai ceva ca în comunism. În SUA au fost interzise peste 10.000 de cărți în ultimul an, mai ales din cauza unui anumit subiect

Peste 10.000 de cărți au fost interzise în școlile publice din SUA în perioada 2023-2024, potrivit unui raport, marcând o creștere semnificativă față de anul precedent.

Un studiu recent arată că numărul cărților care nu mai pot fi arătate copiilor s-a triplat în doar un an. PEN America, o organizație non-profit dedicată libertății de exprimare, a declarat că aproximativ 8.000 de cărți interzise în școli au fost înregistrate în Florida și Iowa, deoarece ambele state au pus în aplicare legi radicale care vizează materialele folosite la clasă, conform The Guardian.

„Legislația statelor a fost, de asemenea, deosebit de importantă în accelerarea procesului de interzicere a cărților, facilitând eliminarea acestora din școli fără un proces echitabil sau, în unele cazuri, fără niciun fel de proces formal”, a subliniat ONG-ul.

O lege adoptată de statul american Iowa, adoptată în 2023, interzice materialele despre orientarea sexuală și identitatea de gen pentru elevii care încă nu au ajuns în clasa a șaptea. De asemenea, legislația interzice în mod explicit cărțile care descriu acte sexuale din bibliotecile școlareși sălile de clasă.

În Florida, orice carte despre care un cetățean susține că face trimiteri la „comportamente sexuale” este retrasă în timpul analizei. Astfel de prevederi legate au dus la o creștere accentuată a numărului de cărți interzise, a subliniat PEN America.

Citește și
container carti
Revoltă pe rețelele sociale după ce au apărut imagini cu un container plin cu cărți duse la casat, în curtea unui colegiu

Ambele state s-au confruntat cu procese legate de aceste legi controversate.

Bătăția pentru cățile interzise se mută în instanță

Edituri importante, profesori LGBTQ+, elevi și părinți au intentat proces pentru ca legea din Iowa să fie anulată definitiv. Însă o curte federală de apel a anulat o interdicție temporară privind regulile legate de cărți care se aplică în acest stat, permițând ca legea să continue să producă efecte. Sunt așteptate proceduri judiciare suplimentare.

De asemenea, șase edituri importante au dat în judecată statul Florida din cauza interdicției „neconstituționale” asupra cărților, după ce sute de titluri ale acestora au fost retrase din bibliotecile școlare.

Utah, Carolina de Sud și Tennessee au promulgat recent interdicții similare. Utah, în special, are unul dintre cele mai „extreme” proiecte de lege, a declarat PEN America, referindu-se la legea HB 29, care prevede că o carte trebuie retrasă din toate școlile din stat dacă cel puțin trei districte au considerat că titlul este un „material obiectiv sensibil”.

Interdicțiile de carte au continuat să vizeze în mod covârșitor poveștile axate pe persoanele LGBTQ+ și persoanele de culoare, potrivit PEN America.

„În parte din cauza vizării conținutului sexual, creșterea evidentă include cărți care prezintă romantism, cărți despre experiențele sexuale ale femeilor și cărți despre viol sau abuz sexual, precum și atacuri continue asupra cărților cu personaje sau teme LGBTQ+ sau cărți despre rasă sau rasism și care prezintă personaje de culoare”, a adăugat ONG-ul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult